Emlékeink
A széplaki beat zenész
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

Aki még gyerek volt akkor, amikor a XX. század legnagyobb traumáját élte át a világ, mára fiatallá cseperedett. Az új világrend határai kezdtek kialakulni, majd kialakult a rend. A világ kezdett megnyugodni a nagy világégés után, de a fiatalok lázadása nem. A nyughatatlanság a zenei életben mutatkozott meg teljesen. Az 1950-es években óriási változás következett be a zenei világban. A korszakváltás az alapjaiban megújuló zenében és szemléletben nyilvánult meg legszembetűnőbben. Az Amerikából induló, hurrikánszerűen az egész világon végigseprő rock and roll hullám teljesen magával ragadta a kor zenei világát. Mintát adott és alapokat a könnyű zenei világ feltörekvő fiataljainak.  Angliában a ‘60-as években ezen előzmények hatására megszületett egy új műfaj: a beatzene. Ez a ’60-as ’70-es évek meghatározó zenei irányzatává vált. A ritmust hangsúlyozó, egyszerű, a gitárjátékot kiemelő zenei stílust legjobban az egy dobból, és a három gitárból álló együttes formáció jellemezte. A világban az Angliából induló Beatles együttes népszerűsítette legjobban ezt a zenei irányzatot. A négy „gomba fejű” zenetörténelmet írt ebben a korszakban.

Magyarország ebben az időben a keleti blokkban helyezkedett el, ahol nehezen elképzelhető volt egy nagyobb zenei áttörés. A világban történő események nehezen és lassan szivárogtak be a zenei élet hétköznapjaiba is. Az épülő országrendbe és a fiatalok erkölcsi normáiba beépülni vágyó újdonságokat még ez időben nem az igények határozták meg. A nehézségek ellenére megszerveződtek az országban is az első beat zenekarok. Magyarországon 1963-ban rendeztek először beatfesztivált a Sportcsarnokban. A legjelentősebbek az Illés, a Metró, és az Omega együttesek voltak. Noha a külsőségeikben –hosszú haj, farmer nadrág- megbotránkoztatást keltettek az emberekben, idővel eltűrték ezt a megjelenési formát. Az új zenei irányzat egyre jobban és jobban begyűrűzött a fiatalok mindennapi életébe is. A lázadó ifjúság elkezdte utánozni az új zenei stílust, majd saját környezetében igyekezett kialakítani a beatzenei élet alapjait.

Bővebben...
 
Falunk zenei élete a háború után
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

A történelem vihara megtépázott mindent. Nemcsak a mindennapok nehézségeivel kellett megküzdeni e nehéz időkben, hanem az emberi értékeket is újra megfelelő helyükre kellett tenni. A kis közösségek erőssége az összefogásban és egymás segítésében volt. Nem történt ez a mi falunkban sem másként. Azok az emberek, akik átélték ezeket az éveket, csendben, hallgatagon hozzákezdtek a mindennapi élet helyreállításához.

Közel egy évtizednek kellett eltelni ahhoz, hogy falunk kulturális élete is kibontakozhasson. Az emberek egymást bátorítva, segítve, tanítva kialakítottak olyan közösségeket, amelyek feltöltődést és kikapcsolódást biztosítottak a nehéz munkában megfáradt embereknek. A legfontosabb kulturális összejöveteleknek a zenész mulatságok számítottak. Az ’50-es években már több helyi banda szolgáltatta a zenét a lelkes és szórakozásra vágyó közönségnek. A saját maguk erejéből összeállt zenekarok tagjai egy szűk kört alkottak ebben az időben. Nem volt arra lehetősége mindenkinek, hogy tanulhasson, így saját maguk szorgalmának köszönhették tudásukat. „Mit sem ért a szorgalom, ha nincs hozzá társulva tehetség!”- mondhatnánk mai ésszel gondolkodva. De akkor nagyon nagy kincs volt a tehetség, és lám sokszor az egymásra figyelés eredményeként fel is fedezték és felkarolták az olyan embereket, akikben láttak tehetséget a zene iránt. A megtiszteltetést természetesen meg is illett becsülni, ekkor társult a szorgalom a hivatástudattal, amely meghatározta ezen időszak zenei életét. Aki a zenei élethez csatlakozni akart teljes emberként tehette, csak így fogadta el az a közösség, akinek az élete a zenéről szólt. Mennyire nem volt ez egyszerű dolog, a szegénység és nélkülözés időszakában, azt csak azok az idős emberek tudják, akik átélték azokat az éveket.

Bővebben...
 
Fertőszéplak és a rádiózás története
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

A múlt értékeit kutatva jutottam el egy rendkívül érdekes, és az információáramlás kezdetét meghatározó témához. A mai, technikailag fejlett világunkban nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy hogyan is kezdődött a rádiózással egy új hírközlési forma a szélesebb néprétegek számára. A mai technikai fejlettség egyik leggyakoribb problémája az, hogy minden ember önálló tevékenységként használja a technika adta lehetőségeket. A közösségek már nemcsak közvetlen kapcsolat útján épülnek ki, hanem legtöbbször valamilyen technikai eszköz segítségével. A mai ember magányosan televíziózik, rádiózik, internetezik, és a technikai eszközök segítségével (mobiltelefon, internet) igyekszik közösségi igényeit kielégíteni. Nem volt ez mindig így. A közösségépítés legfontosabb eszköze pedig a rádió volt.

Bővebben...
 
Ossza meg Ön is honismereti témájú emlékeit
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

Ha Önnek is van egy ide illő, honismereti témájú története, kérjük jelezze számunkra a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 2 / 2

Polgármesteri köszöntő

 

Önkormányzati választás 2019

Facebook

Programnaptár 2020

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron