Fejlesztési tervek
AddThis Social Bookmark Button


AddThis Social Bookmark Button

 

Rövidtávon olyan fejlesztéseket kívánunk megvalósítani, melyek Fertőszéplak érdekében a legsürgősebbek és gyorsan, egyszerűen kivitelezhetők. Mivel e terveink viszonylag kevés pénzügyi befektetéssel is kivitelezhetők, támogatásukra többféle pályázati forrás kereshető és érhető el. Természetesen, a rövid távú tervek szerves részét képezik, a hosszú távon realizálni kívánt fejlesztéseknek. Ezért egyes elképzelések mintegy előkészítő és tovább fejleszthető átalakításokat, intézkedéseket valósítanak meg.

 

Kulturális értékeink: Falunk páratlan kulturális és épített örökséggel rendelkezik. Az elmúlt években hatalmas munkát végeztünk értékeink megőrzésének érdekében.  Felújításra került minkét kálvária együttes, valamint számos egyéb szobor. Részben felújításra került a Széchényi kastély. A következő évek fő feladata a kastély teljes rekonstrukciója, a Mindenszentek templom felújítása és a Skanzen állagmegőrzése.

 

Vendég és turista forgalom: Fertőszéplak Önkormányzata célul tűzte ki, hogy a településünkre érkező vendégeink többségének falunk látványosságait bemutassa, illetve viszonylag rövid idő alatt ízelítőt nyújtson a „fertőszéplaki hangulatból”. Célunk a kerékpáros túrizmusból adódó lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása. Fejleszteni kívánjuk az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát, valamint a programkínálatot. Stratégiai partnerei viszont alakítunk ki az Eszterháza Központtal.

 

Széchényi örökség: Fertőszéplak a legnagyobb magyar Széchenyi István édesapjának szülőfaluja. A kastély részben felújításra került, de a következő évek feladata a teljes rekonstrukció és az épület tartalommal való megtöltése. A felújításra komplett tervdokumentációval rendelkezünk. Jelenleg a Leader Területfejlesztési Iroda, Közösségi tér, valamint Szépkorúak Klubja kapott helyet az épületben. A jövőben szálláshelyek és a Fertő-táj Világörökség Központ fog otthont kapni a kastélyban. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy Testületünknek egyhangú az álláspontja a Széchenyi épületek tulajdonlására vonatkozóan: múltunk és örökségünk meghatározó részei, melyek Fertőszéplaktól el nem idegeníthetőek.

 

Nyitottság, tájékoztatás: Fertőszéplak Képviselő Testülete a lehető legnagyobb mértékben, folyamatosan tájékoztatni kívánja településünk lakóit, mert egységes véleményünk, hogy a falunk mindnyájunké, és egy valóban élhető, vonzó település csak úgy alakítható ki, ha mindenki véleményére odafigyelünk.

 

Biztonságos közlekedés: Az elmúlt években gyalogátkelőhelyek létesültek, átalakítottunk több útkereszteződést. Több járda burkolatát térkőre cseréltük ki. A közeljövőben folytatjuk a járdák rekonstrukcióját, valamit a belterületi utak felújítását. Kiemelt feladatként kezeljük a csapadékvíz elvezetést. Jelentős projekt tervünk a közvilágítás teljes korszerűsítése.


Sport: Testületünk egységes álláspontja, hogy a sport, a mozgás meghatározó fontosságú lakóink mindennapjaiban. Az átalakult Sportkör számos szakosztállyal várja sportolni kívánókat. Az elmúlt évek pályázati lehetőségeit kihasználva, többfunkciós szilárd burkolatú sportpálya és korszerű ovifoci pálya is várja a széplakiakat.


Lakosság megtartás és bővülés: Fertőszéplak hosszú távú érdeke, hogy fiataljait megtartsa, illetve, hogy vonzóvá váljon a letelepedni kívánó házaspárok, családok számára. Településünk hosszú távon ezért egy vonzó, mindenki számára élhető községgé kíván fejlődni. Új lakók, építkezni vágyók letelepedését segítendő, közművesített építési telkek kialakítását tűztük ki célul. Ezen ciklus végéig minimálisan 28 építési telek kialakítását tűztük ki célul. Lélekszámunk bővítésének második feltétele egy jól működő, megbízható tudást nyújtó, a környék iskoláinak sorából kiemelkedő, egyedi lehetőségeket nyújtó általános iskola kialakítása. Mivel e célok megvalósítása alapos igényfelmérést, szakmai és személyi egyeztetéseket, konzultációkat előfeltételez és folyamatos felülvizsgálatot, eredményfelmérést, illetve tervezett marketinget igényel, az iskolára vonatkozó terveinket csakis hosszabb távon, a legnagyobb körültekintéssel kívánjuk megvalósítani. Bővülésünknek harmadik, talán legfontosabb követelménye a munkalehetőségek kialakítása, biztosítása. Jelenleg Magyarországon a munkahelyteremtés a kormány, illetve az önkormányzatok legnehezebb és egyben legégetőbb feladata. Fertőszéplak Képviselő Testülete megalapozatlan, bizonyos dátumig elérni kívánt, kialakított munkahely számadatot és foglalkoztatottsági rátát nem kíván megjelölni. Felelősen e helyett a következő kijelentést teszi: Fertőszéplak nyitott bármilyen munkahelyteremtő beruházásra vonatkozó megkeresésre, egyeztetésre.

 

 


Polgármesteri köszöntő

 

Önkormányzati választás 2019

Facebook

Programnaptár 2019

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron