Egyházi hírek
Zarándokvezető képzés Fertőszéplak
Írta: Taschner Tamás intézményvezető   
AddThis Social Bookmark Button

A fertőszéplaki plébánián tartotta a térség első zarándokvezető képzését a Mária út Egyesület és a Fertő-táj Világörökség Egyesület. Az előadásokat 22 zarándokcsoport vezető és érdeklődő hallgatta, akik Szentgotthárd, Kőszeg és a Fertő-táj térségéből érkeztek, ők a Mária út jelenlegi és leendő önkéntesei, akik segítenek az útvonal egyes szakaszainak fenntartásában, a zarándokláshoz kapcsolódó vendégfogadás szervezésében és a leendő szakaszfelelősök, akik vállalják az önkéntesek koordinációját a felmerülő feladatok elvégzésének folyamatos nyomon követését.

Bővebben...
 
Caritas Hungarica díjban részesült Hérics Istvánné Erzsi néni
AddThis Social Bookmark Button

A Katolikus Karitász Hérics Istvánnét önkéntes munkájáért 2012. október 6-án Caritas Hungarica díjban részesítette. Gratulálunk Erzsi néninek és köszönjük áldozatos munkáját!

 
Közös zarándoklaton építettük lelkünket és faluközösségünket
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezték meg 2012. május 13-án, Hidegségen, a Szent Jakab Zarándok Kápolnánál a Zarándokok Napját, melyen Fertőszéplak nevéhez méltón szép számban képviseltette magát. Voltak, akik gyalogosan, voltak akik kerékpárral és szép számban voltak, akik autóval zarándokoltak el Hidegségre. A gyalogos zarándokok délután 13 órakor indultak a fertőszéplaki Mindenszentek-templom elől. A gyalogos zarándoklaton részt vett Tóth Miklós plébános atya, Kóbor Attila polgármester úr és Fekete Tamás alpolgármester úr is, akik a zarándoklat megszervezésében is tevékeny szerepet vállaltak. Két óra gyaloglás után szinte percre pontosan érkeztünk a hidegségi zarándok kápolnájához. Délután 3 órakor Szentmisén vehettünk részt, melyet Dr. Reisner Ferenc atya és Tóth Miklós atya koncelebrált. A szentmise után egyházi és világi kórusok előadásait, valamint verseket és egy Mindszety József életét bemutató előadást hallgathattunk meg születésének 120. évfordulója alkalmából.

A zarándoklatról ki-ki saját szervezésben térhetett haza. Voltak olyan lelekes zarándokok, akik a hazavezető utat is gyalogosan tették meg. Köszönjük a szervezőknek, akik a Jó Isten munkájának eszközeként életre hívták számunkra ezt a zarándoklatot. Jövőre újra találkozunk Hidegségen.

A zarándoklaton készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

Bővebben...
 
Ahol nem kérdés a hit - Gondolatok a Sillye család tanúságtétele nyomán
Írta: Horváth Imre László   
AddThis Social Bookmark Button

Április 28.-án volt vendégünk a Sillye család. Részt vettek az esti szentmisén és családi tanúságtétel keretében tettek tanúságot hitükről. Sillye Jenő, mint Apa, Nagypapa, felesége Julcsi, mint Anya, Nagyanya. Példaképei annak, hogy a házasság nem egy ötperces történet, hanem az Úr előtt tett fogadalom, egy életre kötelez bennünket. Ahogy azt mindnyájan idézni szoktuk, jóban – rosszban. Biztosan nekik is voltak eddigi életük során nehézségeik, de társakként segítették egymást, és ma is fellelhető a csillogás szemükben, ha egymásról beszélnek. Az Úr öt gyermekkel és sok unokával ajándékozta meg Őket. Mindig együtt, ma már a menyekkel és unokákkal kiegészülve mennek a templomba.

Nem kérdés a hit, hanem életforma. Példát mutatnak.

Bővebben...
 
„Világítótornyok és Lámpáshordozók” - gondolatok Gégény Isván fertőszéplaki tanuságtétele nyomán
Írta: Horváth Imre László   
AddThis Social Bookmark Button

Betlehem jászlához nem csak a pásztorok és a Három Királyok vitték el ajándékukat, hanem az Úr is. Négy parazsat. A Békét, a Hitet, a Reménységet, és a Szeretetet. Jézus születése óta, ezt az ajándékot, minden gyermek a születésekor megkapja. Csak rajtunk múlik tehát, hogy a parázsból valaha lesz-e láng, vagy lobogó tűz. Hittel lehet lángra kelteni a Békét és a Szeretetet. Ha ez a kettő lobog, mögöttük lángra gyúl a Remény is. Vannak olyanok közöttünk, akiknek már mindez sikerült, és mint „Világítótornyok”, vagy „Lámpáshordozók” a viharos éji tengeren mutatják a helyes irányt.

Bővebben...
 
Boldogasszonyba zarándokoltunk
Írta: Fekete Tamás Fertőszéplak alpolgármestere   
AddThis Social Bookmark Button


2011. augusztus 15.-én, Nagyboldogasszony napján ismét elzarándokoltunk a Szűz Mária tiszteletére emelt boldogasszonyi bazilikába.

A tavalyi létszám hála Istennek az idén már majdnem háromszorosára növekedett és a csoporthoz Fertődről és Fertőendrédről is csatlakoztak. Hajnali 5 órakor a széplaki templomtól Fertődre sétáltunk, ahol Miklós atya megáldotta a zarándokokat.

Bővebben...
 
Széplaki fiatalok a Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozón
Írta: Horváth Imre László   
AddThis Social Bookmark Button2011. május 21.-én hajnali háromnegyed ötkor indult útnak huszonhárom fiatal, és fiatal felnőtt a Nagymarosi Katolikus találkozóra. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő - 1973 óta létező -, évente kétszer megrendezett országos lelki napja.

Bővebben...
 
Tóth István SVD atyára emlékezünk
Írta: Kóbor Attila polgármester   
AddThis Social Bookmark Button


Halálának első évfordulóján szeretettel és tiszteletel emlékezünk falunk szülöttére Tóth István SVD missziós atyára. István atya négy évtizedet töltött Pápua Új-Guineában. Missziós munkájával és tudomámyos kutatásai publikásával aranybetűkkel írta be nevét Fertőszéplak történelmébe.
Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Néhány régi fotó István atya életéről:


Bővebben...
 
Elhunyt a fertőszéplaki származású Gréger Árpád Mihály verbita atya
AddThis Social Bookmark Button


Fertőszéplakon született 1929. február 26-án. 1939 augusztusában érkezett Kőszegre, mint elsőosztályos gimnazista, missziósnövendék. Az ötödik osztály elvégzése után 1944-ben megkezdte a noviciátust. 1946. december 8-án tett először fogadalmat.1949-ben több társával együtt átszökött Ausztriába, de elfogták őket. Szabadulása után a szombathelyi szemináriumban folytatta teológiai tanulmányait. 1953-ban szentelték pappá, ezt követően 3 évig káplán volt Letenyén. 1957-ben ismét átlépte a határt, de most már szerencsésebben. Stockerauban volt a menekült magyarok lelkipásztora másfél évig. 1959-től a bécsi egyetemen építészetet tanult. 1963-tól, a diploma megszerzése után a Róma melletti Nemi városkában a Társaság főépítésze mellett dolgozott. 1972-től Mihály atya töltötte be ezt a posztot. Sok országban tervezett templomokat, rendházakat, iskolákat, irodaépületeket. Részt vett Taipei-ben a Fu Jen Egyetem épületeinek a tervezésében is. A legtöbb tervezés és építkezés több évig tartott párhuzamosan, így nagyon sokat kellet utaznia. 1991-ben érkezett ismét haza Kőszegre, ahol az első időkben a volt bencés székházban lakott, majd 1994-től a Szent Imre Missziósházba költözött át. 2010 nyarán az egészsége megromlott, ezért a székesfehérvári papi otthonba költözött, ahol megfelelő szakápolást kapott december 30-án bekövetkezett haláláig.
Adja meg számára az örök boldogságot a Mindenható, akit egész életében szolgált!

Ide kattintva olvasható egy, a verbita missziós szerzetesek lapjában, a Világpostában, 2007-ben megjelent cikk, mely az akkor 78 éves Gréger Árpád Mihály atya életútját mutatja be, visszaemlékezéseire alapozva.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 2 / 2

Polgármesteri köszöntő

 

Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Facebook

Programnaptár 2019

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron