A vers ünnepe Fertőszéplakon
Írta: Ihászné Lajber Rita szaktanár   
AddThis Social Bookmark Button

A hagyományokhoz híven idén is megrendeztük iskolánk egykori tanáráról elnevezett szavalóversenyünket április 9-én, melyet a költő, Kerék Imre is megtisztelt jelenlétével.

A rendezvény különlegessége az volt, hogy a szavalatok előtt egy érdekes előadást hallhattunk dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens néprajzkutatótól, melyben egy saját kutatású balladáról számolt be. Megtudtuk, hogy miként „támadt” fel az 1800-as években egy elítélt az akasztásból, mi volt a bűne, mi volt a szerepe az újjáéledésben Jedlik Ányosnak. A gyerekek és a felnőttek is nagy érdeklődéssel hallgatták a tanárnő többéves kutatásainak eredményeit, melyből nem hiányozhatott az ének sem.


Ezt követően kezdődött a szavalóverseny, melyen az egészen kicsiktől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. 3 kategóriában értékelt a zsűri: alsó és felső tagozat ill. középiskola, valamint felnőttek. Népszerűek voltak Kerék Imre mellett Kányádi Sándor és Varró Dániel versei is, de más szerzőktől is hallottunk költeményeket. Örömünkre szolgált, hogy a környékbeli iskolákból is üdvözölhettünk diákokat, így Sopronkövesdről, Sopronhorpácsról, Kópházáról, Fertőszentmiklósról, Hegykőről és Fertődről is. Az idősebbek mezőnyében érkeztek Sarródról, Petőházáról, Fertődről és természetesen Fertőszéplakról verset szerető felnőttek. A zsűri (Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, Gecsei Edit, Kerék Imre) a következő döntést hozta:


Az alsó tagozatosok közül 1. lett Hanzséros Vanda fertőszéplaki és Horváth Judit sopronhorpácsi kisdiák, 2. Borbély Botond, Honyák Laura és Németh Kristóf szintén fertőszéplaki, valamint Nika Máté fertőszentiklósi tanuló, 3. Szalai Miklós, Vágvölgyi Gyöngyvér és Zsugonits Bence helyi versondók. A felsősöknél Gosztom Dalma 8. osztályos sopronhorpácsi lány diadalmaskodott holtversenyben Németh Patrik 5. osztályos sopronkövesdi fiúval, őt követte Pete Natália 6. osztályos fertőszéplaki és Horváth Hanna hegykői 5. osztályos tanuló, a 3. helyen pedig Jakab Norbert fertőszéplaki középiskolás diák végzett. A felnőttek versenyében hárman is 1. díjat kaptak: Dori-Horváth Rita, Ihász Mónika és Orbán Laci bácsi, aki szuggesztív módon egy Petőfi verset adott elő az ideális feleségről. 2. helyezett lett Sövegjártóné Fejes Nikolett fertőszéplaki fiatal anyuka, 3. pedig Ábrahám Ferencné Petőházáról, de dicséretben részesült még Gréger Tiborné Erzsi néni, Szalai Imréné Ilus néni és Szalai Sándorné Kati néni is Fertőszéplakról ill. Fertődről.


Köszönjük a helyi nyugdíjas klub finom süteményeit, a zsűri munkáját, akik felhívták a figyelmet a versek szépségére és szeretetére megköszönve a versenyzőknek és a közönségnek, hogy együtt tölthettük ezt a délutánt, valamint a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak, hogy továbbadják a költészet szeretetét, megőrizve kultúránk fontos értékeit.


A szavalóversenyen készült képek megtekintéséért ide kattintson.


 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron