Honismereti előadás szép számú érdeklődővel
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button


Egy szép és hasznos tevékenység, a honismereti munka újra éledő kezdeményezésének lehetett tanúja, aki 2011. szeptember 30-án fellátogatott a Művelődési Házba.

A „Honismeret múltja és jelene” címmel megrendezett előadás nagy számú érdeklődőt vonzott. Az összejövetel békés, barátságos, múltat felidéző hangulatban kezdődött.

A három előadásból álló esten a hallgatóság egy átfogó képet kaphatott arról, hogy milyen tevékenységek folytak, folynak a falunkban a kulturális értékmegőrzés területén. A rendkívül jó hangulatot a kíváncsiság és az érdeklődés megnyilvánulásai fokozták.

 

A mai kor munkásságát bemutató Ihászné Lajber Rita saját életútján keresztül engedett betekintést a hallgatóságnak e fontos és nem ritkán nehéz tevékenységbe. Megtudhattuk miként is tett, és tesz is a mai napig szülőfalujáért oly sokat. Munkáját az elkötelezettség, a széles körben végzett munka jellemzi. A faluban azon emberek közé tartozik, akik szívükön viselik a kulturális fejlődést, a hagyományok őrzését, ápolását. Munkássága példa értékű számunkra.

 

Az idősebb nemzedék szívélyes fogadtatása hatására, néha elszorult szívvel és hanggal kezdett a múlt megidézésébe Dr. Sass Béláné. A különleges honismereti foglalkozás keretén belül megismerhettük személyes kapcsolatát a faluval. A sok évtizedes munkássága eredményeként számos érdekes információt idézhettünk fel, tudhattunk meg. A régmúltat felidézve nézegethettünk korabeli fényképeket, írásos emlékeket Margit néni gyűjteményéből.

 

A helyben megtekinthető, technikai fejlődést bemutató tárlatot Lukács Béla ismertette az érdeklődőkkel. Előadásában a számítógépes technika jelentőségét hangsúlyozta, mely a modern kori értékmegőrzés egyik fontos eszköze.

 

Az összejövetel barátságos beszélgetéssel zárult. Igyekeztünk egymást segítve a régi kapcsolatokat ápolni, újakat kialakítani annak érdekében, hogy jobban tudjunk a későbbiekben a honismereti munkánkat végezni.

 

A fent leírt gondolatoknak megfelelően igyekszünk egy számítógépes adatbázist létrehozni, melyben az összegyűjtött adatokat a mai kornak megfelelően tudjuk tárolni és bárki számára hozzáférhetővé tenni.

 

Szeretnénk megkérni mindenkit, akinek bármilyen írott, képi, tárgyi emléke illetve története, ismerete van a faluval kapcsolatban, lehetőség szerint ossza meg velünk (Ihászné Lajber Rita, Kiskéri László, Lukács Béla), hogy azt a legmodernebb eszközök igénybe vételéve meg tudjuk őrizni a jövő kor emberei számára, ezáltal nyújtva számukra kapaszkodót e gyorsan személytelenedő, gyökerét vesztő világban.


Az előadáson készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron