Boldogasszonyba zarándokoltunk
Írta: Fekete Tamás Fertőszéplak alpolgármestere   
AddThis Social Bookmark Button


2011. augusztus 15.-én, Nagyboldogasszony napján ismét elzarándokoltunk a Szűz Mária tiszteletére emelt boldogasszonyi bazilikába.

A tavalyi létszám hála Istennek az idén már majdnem háromszorosára növekedett és a csoporthoz Fertődről és Fertőendrédről is csatlakoztak. Hajnali 5 órakor a széplaki templomtól Fertődre sétáltunk, ahol Miklós atya megáldotta a zarándokokat.

Az áldást követően jó hangulatban és elszántan vágtunk neki a 30 km-es távnak, melyre természetesen magunkkal vittük Fertőszéplak és a szerencse folytán Magyarország zászlaját, illetve a Plébános Úrtól kapott Zarándokkeresztet. Csoportunk a reggeli felkelő nap sugaraitól megvilágított gyönyörű környezetben, viszonylag gyorsan elérte a korábbi határátkelőt, ahol megtartottuk az első pihenőnket. A rövid reggelit után újult erővel folytattunk utunkat, és Pomogy és Valla községeken átsétálva elérkeztünk a második, a vallai bányatónál megtartott pihenőnkhöz. A sors játéka, hogy a pihenő közben megszólított bennünket egy osztrák hölgy, akivel nagyon kellemes beszélgetésbe kezdtünk. Kiderült, hogy a hölgy a Vallai Általános Iskola igazgatója, s ez által nagyon szoros kapcsolatban van a település polgármesterével. Miután korábbi célunk, hogy testvértelepülési kapcsolatunkat megújítsunk, igazgató asszonnyal megegyeztünk, hogy szeptember első felében felkeressük Valla község vezetőségét, és egyeztetünk az együttműködési lehetőségekről.

 

A pihenőt követően nekivágtunk a még hátralévő 15 km-nek. Amire Szent András településre értünk, már mindenki nagyon várta a harmadik és egyben utolsó pihenőt. Szent Andráson hosszabb szünetet tartottunk, mint a korábbi két alkalommal, de kb. 20 perc után a csoport kicsit elcsigázottan, viszont nem fogyó lelkesedéssel nekivágott az utolsó szakasznak. A Szent András és Boldogasszony közötti 6 km-es szakaszon már rengeteg zarándokkal találkoztunk akik kerékpárral vagy autóval igyekeztek a 13:00 órakor kezdődő Magyar Misére. Minden zarándoktársunk barátságosan köszöntött bennünket, akikkel beszélni is tudtunk, kérdezték honnan jövünk, mikor indultunk és kitartást kívántak. Az autókból és buszokból mosolyogva integettek és dudáltak. Déli 12 óra után pár perccel érkeztünk meg Boldogasszonyba, ahol a település határát jelző táblánál frissítővel vártak bennünket.

Ezt követően megérkeztek az autóbuszok is a fertőszéplaki zarándokokkal. A Magyar Mise pontosan 13:00 órakor elkezdődött és kb. 1 óra hosszan tartott.

A szertartás után  még a Fertő Táj Világörökség szervezésében, egy érdekes előadást hallgathattunk meg a Boldogasszonyi Bazilikáról, illetve a hozzá tartozó Baráti Körről, melynek során kiderült, hogy Széplaknak évszázados kötödése van Boldogasszonyhoz, hiszen a templom és a hozzá tartozó épületek egy része Széplakon készült téglából épült. Az előadást követően röviden elbeszélgettünk a Baráti Kör osztrák vezetőségével, és a beszélgetés során megegyeztünk abban, hogy a jövő évi zarándoklatot közösen szervezzük, illetve megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy miként tudna Fertőszéplak egy barátságon és valláson alapuló tartós együttműködést kialakítani Boldogasszonnyal.

Délután 3 óra körül indultunk vissza, hogy kipihenjük az út fáradalmait és rengeteg élménnyel gazdagodva folytassuk mindennapjainkat. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a zarándoklatot nagyon jó hangulat, segítőkészség és kölcsönös tisztelet jellemezte. Senki nem sérült meg és fáradtan ugyan, de elégedetten és lelkileg feltöltődve jöhettünk haza Fertőszéplakra. Hála Istennek!

A zarándoklat képei ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron