Parasport nap az iskolában
Írta: Kovács Dorina testnevelő   
AddThis Social Bookmark Button

Az elmúlt években a fogyatékos emberek befogadása és a saját korlátaikon túllépő parasportolók elismerése nagyot lépett előre hazánkban. Iskolánkban a 2019. február 22-i parasport nap keretében tanulóink több érzékenyítő programon vettek részt. A nap üzenete számunkra: a fogyatékkal élő és az ép emberek elfogadják és elismerjék egymást, a sport által kerüljenek  közelebb egymáshoz, hogy elérjük, a fogyatékos szó csupán egy adat legyen, mint a név vagy éppen a testmagasság, mely ugyan hozzátartozik az emberhez, de nem negatívan különbözteti meg őt.

 

Ennek keretében minden osztályban az életkori sajátosságoknak megfelelően sikerült rendhagyó tanítási, osztályfőnöki és testnevelés órákat megvalósítanunk.

Az első és második osztályosok meghallgatták az Örömtánc című mesét és ehhez kapcsolódóan rajzokat készítettek.

A harmadik osztályosok megtekintették a parasportolók mindennapjairól szóló filmet, majd megbeszélték a látottakat. A testnevelés órán a látássérültek helyzetébe képzelték magukat, ahol kipróbálták hogyan tájékozódnak, mennyire zavaró a sok hanginger. Ezek után a vakfutást próbálták ki és a csörgő labdákkal különféle játékokat játszottak.

A negyedik osztályosok Halassy Olivérről készült dia bemutatót tekintettek meg osztályfőnökük segítségével. A bemutató után a paraolimpiai érmet rajzolták le. A testnevelés órán megismerkedtek az ülő zsinórlabdával és két csoportban csörgőlabdáztak.

Az ötödik osztályosok az osztályfőnöki óra keretében a FODISZról letöltött videóval ismerkedtek, kötetlenül beszélgettek róla, majd plakátokat készítettek. Az egyik testnevelés órán az ülő zsinórlabdával ismerkedtek meg és kipróbáltak az ülőröplabdát is, a másik órán pedig egy kézilabdaszerű játékot játszottak, ahol ülve, állva és a karikából ki nem lépve kellett a labdát eljuttatniuk a kapuba.

A hatodik osztályosok az osztályfőnöki órán Halassy Olivérről néztek meg egy kis videót és magunk és társaink elfogadásáról beszélgettek. A testnevelés órán ülőröplabdát játszottak majd a csörgőlabdát próbálták ki.

A hetedik osztályosok az osztályfőnöki órán a FODISZról letöltött videó alapján kötetlenül beszélgetést tartottak, majd plakátokat készítettek a témával kapcsolatban. A testnevelés órán az ülő zsinórlabdával ismerkedtek meg és kipróbáltak az ülőröplabdát is.

A nyolcadik osztályosok az osztályfőnöki órán interaktív tábla segítségével kerestek rá a paralimpikonokra, megnézték hogyan zajlik az úszók paralimpiája és megtekintették az eredményeiket. A testnevelés órán az ülőröplabdát próbálták ki, ahol nagyon jól érezték magukat, törekedtek arra, hogy a szabályoknak megfelelően játszanak.

Örültünk, hogy tanulóink megértették a nap üzenetét. Bízunk benne, hogy az érzékenyítő foglalkozásokkal sikerült a mozgáskorlátozottak mindennapi életéhez közelebb kerülniük.

A parasportnapon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron