Felszentelték a megújult fertőszéplaki Piétát
AddThis Social Bookmark Button


Nagyszerű és felemelő élménynek lehettünk részesei Fertőszéplakon a megújult Piéta átadási és felszentelési ünnepségén.

Az művészettörténeti szempontból is egyedülálló Piéta a „Széplaki Hármas Halom” része. Megalkotása a közel egy évszázadon át Fertőszéplakon élt Széchényi családnak köszönhető. A most felújított Piétát az 1750-es években kezdték el építeni. Jelenlegi formáját az 1800-as évek elején nyerte el. Olyan egyedülálló Krisztus-ábrázolásokkal találkozhatunk ezen a csodálatos szakrális műemlékünkön, amelyek csak itt ezen a különleges helyszínen találhatóak. Bizonyára nem véletlen, hogy már az ősidők óta szakrális helyként tisztelték a mai templomdombot. A hely különleges légköre magával ragadja, elmélkedésre, elmélyülésre hívja a látogatót.

 

A felújítást hosszú előkészítő munka előzte meg, amely magába foglalta a művészettörténeti kutatásokat, statikai, festő- kő- fémrestaurátori szakvéleményeket, felújítási tervek készítését is.


Az ünnepség keretében nagyszerűen ötvöződött a világi és az egyházi szertartás. Fertőszéplak Önkormányzata részéről Kóbor Attila polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében kiemelt jelentőséget tulajdonított annak a társadalmi összefogásnak, amely jellemezte a Piéta körül folytatott munkát. Hangsúlyozta, hogy nagy, szép és előrevivő dolgokat csak együtt, egymást segítve és tisztelve lehet létrehozni. Egyben köszönetet mondott mindenkinek, akinek munkája által megvalósulhatott a felújítás. Elmondta, hogy az elmúlt években két pályázatot is sikerült nyerniük a Fertőszéplaki Római Katolikus Egyházközséggel közösen a Szent Szív szoborcsoport és a Piéta felújítására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8 150 000 forinttal támogatta a két szoborcsoport felújítását.Firtl Mátyás úr, Sopron és környéke országgyűlési képviselője szólt Fertőszéplak elmúlt 4 évben történt látványos fejlődéséről. Elmondta: értékrend, értéktisztelet, értékteremtés, a hitben való összetartozás és cselekvő hit: ennek a szellemiségnek ereje árad szét erről a helyről, és nem csak  Fertőszéplakra, de az egész térségre!
A Piéta elkészülte annak a szellemiségnek és értékrendnek a közösségi megerősítése és felemelése, amely szilárd és biztos ALAP-ot jelent a falu jövőjének. Az átadási ünnepség felmutatja, hogy  Fertőszéplak alapértéknek tartja a hitet, az elődök örökségének tiszteletét, de a jövőépítést, a közösség összetartozását, az összefogást is. Az alap tehát szilárd és biztonságos, a szándék nemes, ezért  a közös munka sikeres és eredményes.Soltész Miklós úr, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében a Piétára utalva úgy fogalmazott, hogy életünkből nem zárhatjuk ki a szenvedést, de a közösség, a család és a hit ereje könnyíthet a testi és lelki terheken. Az akarat ereje sok embernek adhat segítséget, s akik a Piéta és a Kálvária rendbehozatalánál segítettek, azok ezt az üzenetet közvetítik - tette hozzá. Az államtitkár úr kiemelte: ezért tartotta fontosnak a kormány, hogy támogassa a felújítást.


A Piéta felszentelését Dr. Reisner Ferenc hegykői kanonok úr, Tömördi Viktor Ferences atya és Tóth Miklós plébános atya végezte. Hálásan köszönjük szolgálatukat!


Az ünnepséget a Pannonischer Singkreis Szent Cecília Fertőszéplak - Kapuvár – Pamhagen kórus szolgálata tette még meghittebbé, Tarcsay Iván karnagy úr vezényletével.

További képek a megújult fertőszéplaki Piéta felszentelési ünnepélyéről ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Önkormányzati választás 2019

Facebook

Programnaptár 2020

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron