Fertőszéplaki látnivalók
AddThis Social Bookmark Button


Római katolikus templomA Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. Két tornya 1735-ben készült el, órát mindkettőre a bécsújhelyi Kőnig József szerelt fel. A fazsindelyes, barokk templom magasra húzott homlokzatát két erős torony fogja közre, ezeket tagolt párkány osztja ketté. A homlokzat közepén ajtó, felette a Széchenyi-címer és a körszeletíves oromzaton Szent József, keresztelő Szent János és Szűz Mária szobra áll. A 18. századból megmaradt az eredeti berendezés, különösen szép a gazdagon faragott szószék. Ritka érdekesség szent Peregeus, a lábfájósok védőszentjének mellékoltára. A két toronyban összesen hat harang volt; az egyik, jelzés nélküli harangról a legenda azt tartja, hogy egy bika ásta ki a Fertő iszapjából. Szent Anna és nepomuki Szent János szobra áll a templom előtt; mindkettő 1750 körül készült.


Ide kattintva letölthető egy a Mindenszentek Templomot, a Szent Sír és Szent Szív kálváriát részletesen bemutató Power Point dokumentum. (A megfelelő megtekintéshez a dokumentumot le kell tölteni a számítógépre. Megnyitás után a menüpontot kiválasztva a szóköz billentyűvel lehet lapozni. Kilépni az Esc billentyű megnyomásával lehet.)

Kálvária1737-ben készült a Kálvária.
A szoborcsoport szobrainak zöme 1770-ben készült. A fallal körülvett kis dombra, az angyalok őrizte ajtón, és előírások szerint 21 lépcsőn jutunk fel.
Az angyalok kezében tábla: Nézd, oh bűnös ember, mint hal az igaz. A lépcsők Krisztus rácssal védett sírjához vezetnek. Felette a fájdalmat sugárzó Máriát és Krisztus ernyedt alakját síró angyalok veszik körül. Mögöttük feszület.Széchényi-kastélyItt született Széchényi Ferenc a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója. A fertőszéplaki templommal szemben áll a mára már leromlott állapotú kastély két egymással merőleges szárnya. Kapuja félköríves, oldalt toszkán félpillérekkel. Az udvari belső oldalfalon olvasható egy felirat: Deus me regit, nihil mihi deerit. E mondat a Zsoltárok könyvének 22.1. része ebben a formában: Dominus regit me, nihil mihi deerit - Az Úr vezet engem, nekem nem hiányzik semmi (más). Ennek  a leggyakoribb átirata „Az Úr az én pásztorom nem szűkölködöm.”

egy felirat: Deus me regit, nihil mihi deerit.  E mondat a Zsoltárok könyvének 22.1. része ebben a formában: Dominus regit me, nihil mihi deerit - Az Úr vezet engem, nekem nem hiányzik semmi (más). Ennek  a leggyakoribb átirata „Az Úr az én pásztorom nem szűkölködöm”
A felirat eredete bizonytalan, hiszen a család jelmondata így hangzik: Si deus pro nobis quis contra nos.egy felirat: Deus me regit, nihil mihi deerit.  E mondat a Zsoltárok könyvének 22.1. része ebben a formában: Dominus regit me, nihil mihi deerit - Az Úr vezet engem, nekem nem hiányzik semmi (más). Ennek  a leggyakoribb átirata „Az Úr az én pásztorom nem szűkölködöm

A felirat eredete bizonytalan, hiszen a család jelmondata így hangzik: Si deus pro nobis quis contra nos.Falumúzeum, tájházA falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját a Falumúzeum mutatja be – az Öreg utca megmaradt öt házát alakította át a Soproni Múzeum 1982-ben. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke.

Bővebb információ, nyitva tartás, jegyárak:

http://www.porpaczy.hu/intezmeny/tajhaz/nyitva_tartas.htmlVasúti lámpamúzeumAz ország kevés magánmúzeumának egyikét, Haragovics József 22 ország 251 vasúti lámpát felvonultató gyűjteményét a látogatók egy, a múlt század elején épült tornácos parasztházban tekinthetik meg. Bővebb információ: www.museum.hu/fertoszeplak/lampamuzeum

 


LÁTKÉP Szabadtéri Galéria

 


2011-ben a Fertőszéplaki Művelődési Ház gondozásában jött létre a LÁTKÉP Szabadtéri Galéria Fertőszéplak központjában. Célja nem volt kevesebb, mint közel vinni mindenkihez a művészetet, a hétköznapi élet részévé tenni azt, továbbá ápolni a szépre és igényességre való fogékonyságot. Évente egyszer nyílik a tárlat új alkotások időjárásálló másolataiból, melyeket egész évben megcsodálhatnak a látogatók. A LÁTKÉP Szabadtéri Galéria művészeti vezetője: Rujavecné Ferenczi Katalin.

 

Interaktív Galéria - Fertőszéplak, Hunyadi utca 8.
Fertőszéplakon, ebben a rohamosan fejlődő és fiatalodó faluban Cseh Gabi tűzzománcos társammal megpróbálunk művészetünkkel hozzájárulni ahhoz, hogy az idelátogatók egy maradandó élménnyel térjenek haza. A Garázs Galériánk egy szeletét mutatja be alkotói munkánknak, a Terasz Galériában a nagyobb méretű kerámiáim láthatók, a Műterem Galériában alkotásainkon túl a munkafolyamatokba is bepillantást nyerhet a látogató, egyeztetést követően. A kertben szoborpark látható nemzetközi alkotók műveiből, mely  gyűjtemény állandóan gyarapodik. Pince Galériánkban az én kerámiáim tekinthetők meg.

Papp József

Honlapunk: https://www.facebook.com/Keramiaart54/

 


Polgármesteri köszöntő

 

Önkormányzati választás 2019

Facebook

Programnaptár 2021

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron