Aranyidők Eszterházán
Írta: Ihászné Lajber Rita szaktanár   
AddThis Social Bookmark Button


Felsős tanulóinknak feledhetetlen élményekben volt részük az elmúlt hónapokban az Esterházy-kastély egy nyertes pályázatának köszönhetően. Múzeumpedagógiai órákon vehettek részt, ahol bejárhatták a kastély eddig még nem látott termeit, bepillantást nyerhettek a restaurálás titkaiba is. Haydn zenéjét, a vonósnégyes keletkezését azok között a falak között ismerték meg, ahol a mester is élt és dolgozott.

A szemünk láttára újult meg a Marionett Színház, láttuk, hogy az egykori magtár épülete hogyan alakult át modern, de mégis az eredeti állapotokat megőrző bábszínházzá. Fantasztikus idegenvezetőnkkel, Ági nénivel bejártuk a parkot is, aki felidézte nekünk barokk pompáját, így szinte magunk előtt láthattuk a herceget és udvartartását. Megtudtuk, hogy milyen modern technikával üzemeltették a sok szökőkutat, hol volt az operaház, miért épült a Bagatelle. Részt vettünk kínai szertartásos teázáson, készítettünk lenyomatokat a kastélyról, megcsodálhattunk egy körpanorámás vetítést, melynek során időutazást tettünk a parkban, ugyanis a barokk fényében tündöklő kastélyparkban és az operaházban érezhettük magunkat a modern technika segítségével.

Október elején négy tanulónkat az a megtiszteltetés érte, hogy az egész programot bemutató filmben szerepet kaptak: ők voltak a herceg és hercegné „gyerekei”. A többórás forgatáson bepillantást nyerhettek az operatőr munkájába is. Korhű ruhákban teáztak a könyvtárteremben, majd bejárva a kastély termeit önfeledten játszottak a parkban. A lányok (Sipőcz Rebeka és Tomasits Kíra) és a fiúk (Honyák Donát és Mudra Ádám) a mai napig is szívesen idézik fel a forgatás izgalmas és feledhetetlen óráit.

Az egész program zárása az a családi nap volt, melyre nagyon készültek a széplaki gyerekek, ugyanis egy menüettet adott elő 13 pár. Olyan fiúk és lányok próbálták elsajátítani e tánc alaplépéseit, akik nagy része még sosem táncolt, főleg nem sok ember előtt. A kis csapat a próbák során egyre magabiztosabb lett, bíztak egymásban, újabb barátságok szövődtek. Megtiszteltetésnek érezték, hogy erre az alkalomra készült barokk ruhákban táncolhattak a szülők és ismerősök előtt. A sikeres tánc után részt vehettünk még egy rendhagyó kínai tárlatvezetésen, panorámás körvetítésen, állófogadáson a narancsházban, autentikus kínai teaszertartáson és egy különleges marionett előadáson a bábszínházban. A címe Az égő ház volt, egyedisége pedig abban rejlett, hogy zenéjét maga Haydn írta, és pontosan ott adták elő először, ahol mi is láthattuk.

Köszönjük még egyszer a lehetőséget Vajdai Áginak és csapatának, hogy részesei lehettünk ennek a csodálatos programnak, a barokk kastély megnyitotta előttünk kapuit!

A programon készült képek ide kattintva tekinthetők meg.



 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron