A széplaki beat zenész
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

Aki még gyerek volt akkor, amikor a XX. század legnagyobb traumáját élte át a világ, mára fiatallá cseperedett. Az új világrend határai kezdtek kialakulni, majd kialakult a rend. A világ kezdett megnyugodni a nagy világégés után, de a fiatalok lázadása nem. A nyughatatlanság a zenei életben mutatkozott meg teljesen. Az 1950-es években óriási változás következett be a zenei világban.

A korszakváltás az alapjaiban megújuló zenében és szemléletben nyilvánult meg legszembetűnőbben. Az Amerikából induló, hurrikánszerűen az egész világon végigseprő rock and roll hullám teljesen magával ragadta a kor zenei világát. Mintát adott és alapokat a könnyű zenei világ feltörekvő fiataljainak.  Angliában a ‘60-as években ezen előzmények hatására megszületett egy új műfaj: a beatzene. Ez a ’60-as ’70-es évek meghatározó zenei irányzatává vált. A ritmust hangsúlyozó, egyszerű, a gitárjátékot kiemelő zenei stílust legjobban az egy dobból, és a három gitárból álló együttes formáció jellemezte. A világban az Angliából induló Beatles együttes népszerűsítette legjobban ezt a zenei irányzatot. A négy „gomba fejű” zenetörténelmet írt ebben a korszakban.

 

Magyarország ebben az időben a keleti blokkban helyezkedett el, ahol nehezen elképzelhető volt egy nagyobb zenei áttörés. A világban történő események nehezen és lassan szivárogtak be a zenei élet hétköznapjaiba is. Az épülő országrendbe és a fiatalok erkölcsi normáiba beépülni vágyó újdonságokat még ez időben nem az igények határozták meg. A nehézségek ellenére megszerveződtek az országban is az első beat zenekarok. Magyarországon 1963-ban rendeztek először beatfesztivált a Sportcsarnokban. A legjelentősebbek az Illés, a Metró, és az Omega együttesek voltak. Noha a külsőségeikben –hosszú haj, farmer nadrág- megbotránkoztatást keltettek az emberekben, idővel eltűrték ezt a megjelenési formát. Az új zenei irányzat egyre jobban és jobban begyűrűzött a fiatalok mindennapi életébe is. A lázadó ifjúság elkezdte utánozni az új zenei stílust, majd saját környezetében igyekezett kialakítani a beatzenei élet alapjait.

 

Falunkban ekkor a hagyományokon alapuló zenei stílus jellemző. A fiatalok lehetőségei nagyon korlátozottak voltak, és egyszerűek. Szervezett formában való tevékenység nagyon ritka volt, jellemzően egyénileg próbálkoztak a zenét kedvelő fiatalok kibontakozni.  A Művelődési Ház adott otthont az akkori KISZ szervezetnek. Elsősorban ifjúsági klubként működött, így a zenei élet egyre jobban kiszorult a bejárati lépcsőre és a domboldalra. Az fiatalok itt beszélgettek, álmodoztak a jövőről. Talán gondolatban is itt született meg először a falunkat is elérő beatzene követőinek vágya a zenekar alakításról. A kezdetek nem lehettek egyszerűek, mivel az információk nehezen és csak akadozva értek el egy kis faluba. A felszereltség szegényes volt, a lehetőségek nagyon szűkösek. Mindenki az otthonról hozott tapasztalatait osztotta meg a másikkal, és lépésről lépésre összeállt a beatzene azon követőinek egy csoportja, akik gyakorlatilag a zenében is követték a kor új stílusát.

A véletlenek játéka, avagy az otthoni környezet hatása alakítja ki egy emberben azon képességeket, amelyek későbbi éveiben meghatározóak lesznek, igazán nem tudjuk megmondani. A falunkban a ’60-as,’ 70-es években a zenei élet szorosan összeforrt mind a két tényezővel. A kor egyik meghatározó személye id. Balogh Attila e két összetevő egyidejű résztvevője volt. A korszak meghatározó stílusa, az Illés együttes zenei irányzata nagy hatással volt a kor zenei világára. Az igazán nagy és mély benyomást azonban a rádión keresztül elérhető Beatles együttes zenei világa gyakorolta a fiatal korosztályra.

 

A kor fiataljainak zenei életéről id. Balogh Attila mondja el emlékeit

A kor jellegzetessége az egyszerűség és a hiány volt minden téren. A nehéz idők ellenére a fiatalok a zenében keresték a feltöltődést, kikapcsolódást. Az otthoni zenei kapcsolat egy zongorában testesült meg, mivel édesanyám nagyon szerette a zenét, így korán kapcsolatba kerültem vele. Először csak mint hallgatója, később saját magam is gyakoroltam ezt a szép hivatást. A nagy áttörést az életemben egy véletlen esemény hozta. A család egyik tagja a katona idejét töltötte, amikor is közel fél évig nem tudott haza jönni. Itthon viszont a szögre akasztva pihent a dobgitárja. Természetesen a zenei véna nem hagyott nyugodni. A lehetőséget kihasználva egyre többet gyakoroltam és mélyültem el a gitározás szépségében. Az akkori fiatalok a művelődési ház lépcsőjén találkozgattak. Itt gyorsan feltűntem azon társaimnak, akik hasonlóan keresték a zenélés lehetőségeit. A hasonlóan családi zenei környezetből jövő. ifj. Varga Imre gyorsan csatlakozott a rögtönzött zenei előadásomhoz. Az édesapja harmonikáját felhasználva egy rögtönzött billentyűs hangszerként használva megkezdődött a zenekar kialakítása. Sajnos ebben a korban nem nagyon volt lehetőségünk megfelelő hangszerek beszerzése. A legnagyobb ígéret az akkori KISZ vezető biztatása volt. Felkínálta nekünk, hogy ha tényleg komolyan zenekart alakítunk, beszerzi a szükséges felszerelést mindenkinek. Az ígéret  ígéret maradt, de a zenekar összeállt. A lelkesedés volt nagyobb, a technikai felszereltség nagyon kevés. A zenét hallás után egy lemezjátszóról tanultuk. A belső kitartás segített bennünket arra, hogy a lemezjátszó által játszott zenét hallás után megtanuljuk. Ismétlésre menet közben nem volt alkalom, így az egész számot végighallgatva tudtuk csak újra és újra rögzíteni a zenét és a szöveget. A ritmus legfontosabb eszköze a dob volt. Takács Tibor ült a dobok mögött és nagy kitartással járult hozzá, hogy egységes legyen a zene. Küzdelem és kitartás jellemezett bennünket ekkor. A hangszereket kullón (kézi kocsi) húztuk oda, ahol zenélésre kaptunk lehetőséget. A házilag gyártott erősítő a technika csúcsát jelentette számunkra, igaz nem sokat erősített mai szemmel nézve, de akkor a legnagyobb boldogságot adta. A zenekar legnagyobb sikere a Lövőn megrendezésre kerülő amatőr zenekarok versenye volt. A nehéz helyzetünket az mutatja legjobban, hogy gyalog indultunk el fellépni. Az ottani művelődési házban nagyon sok jól menő zenekar jelent meg. Talán nem is vettek komolyan bennünket, mert még hangszereket sem vittünk, így kölcsön hangszerekkel a sok menő zenekart megelőzve szép eredményt értünk el. Az itt kapott oklevél küzdelmünk és elhívatottságunk elismerése is volt, mivel egyszerűen nem hitték ott el nekünk azt, ahogyan és amilyen körülmények között mi zenélni tanultunk. A zenénk főként a Beatles együttes dalaira és zenéjére épült. A mai napig elkötelezett híve vagyok a beat zenének. Hiszem és vallom, a mai könnyű zene alapjai a beat zenében gyökereznek. A zenémmel ezen irányzat elkötelezett zenésze vagyok.


Az idő persze nem állt meg, technikai hiányosságok még mindig nehéz helyzetet teremtettek a falunk zenészeinek. A zenét szerető fiatalok viszont nem adták fel. Megalakították azt a zenekart, amely később egyik meghatározója lesz falunk könnyű zenei életének. Nagy szerepet kapott a Matróz együttesben id. Balogh Attila mellett más tehetséges fiatal is a faluból. A lehetőség is megadatott számukra azzal, hogy az akkor nyíló Polgármester vendéglő állandó zenekara lehettek. A fiataloknak remek helyet adva a kulturált szórakozásra, a zenészeknek a zenei kibontakozásra, id. Balogh Attilának a beatzene népszerűsítésére.

A világ távoli eseményei, ha nehezen is, de eljutottak hozzánk. A korszakváltoztató zene hangjai gyökeret eresztettek a falunk fiataljai közt. A zene összefogta a fiatalokat, és láthattunk, az új irányzat nemcsak külsőségekben változtatta meg az embereket. Ma már csak nosztalgiával gondolunk vissza azokra az időkre, amikor nem mindenki fogadta kitörő örömmel az egész világot átszövő beatzenei láz sikereit.

 

 

A több mint négy évtizeddel ezelőtt készült gitár egykoron tanúja volt falunk beatzenei kezdeteinek. Balogh Attila őrzi e remek hangszert a jövő nemzedékének.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron