Ha augusztus, akkor Széplakok találkozója!
Írta: Tóth Lászlóné Weisz Zsuzsanna a „Széplaki Patrióta„ Egyesület nevében   
AddThis Social Bookmark Button

Így van ez már 16 év óta, amikor egymástól távol élő Széplak nevű települések lakói várják és készülnek az újbóli viszontlátásra.

2011. augusztus 5-8-ig Berettyószéplak adott otthont a találkozónak. Ez a falu a Partium területén található. Az egykori kelet-magyarországi megyék azért kapták a Partium, azaz a „Részek” elnevezést, mert a területet az erdélyi  fejedelmek mint Erdélyhez kapcsolt magyarországi „részeket” birtokolták a 16. és 17. században. A Partium hagyományosan a mai Máramaros, Szilágy, Bihar és Arad megyék területét foglalja magában. Székelyföld után itt él a legtöbb magyar egy tömbben. A vidék központja Nagyvárad.

Berettyószéplak vendégei voltak Erdélyből Dedrádszéplak és Küküllőszéplak, Magyarországból Visnyeszéplak és Fertőszéplak.

 

Augusztus 5-én „ Hálát adok, hogy itt a reggel…” énekünkkel vettünk búcsút és elindultunk a kb. 510 km-es útnak. Többszöri kisebb pihenő után megérkeztünk a „napba öltözött városba”, a 650 éves Debrecenbe és megnéztük a város egy kis részét. A Nyírábrányi határátkelőn átlépve hagytuk el hazánkat. Az első állomásunk Érsemjén, Kazinczy Ferenc író, költő, nagy nyelvújító szülőfaluja. A szépen kialakított Művelődési Ház parkjában lévő szobrot megkoszorúztuk. Itt született még Fráter Lóránd nótaszerző is, pl. a Krasznahorka büszke vára; Jó estét kívánok..; 100 szál gyertyát..; nóták szerzője. Csiha Kálmán református püspöknek is szülőfaluja. Emlékház őrzi emléküket.

Ezután utunkat Berettyószéplak felé vettük. Már vártak Bennünket. Az újbóli találkozás leírhatatlan boldogságot tükrözött mindenki arcáról. Dedrádszéplak és Küküllőszéplak  vendégei már ott voltak.

„Az Úr a pásztorom, jó pásztor Ő..” énekünkkel köszöntöttük a vendéglátóinkat.

34-en vettünk részt Fertőszéplakról a találkozón. Családoknál szállásoltak el Bennünket.

A közös vacsora után, hajnalig tartó szórakozás, beszélgetés, ismerkedés volt a program. E találkozó miatt egy disznót vágtak le és abból közös erővel készítettek mindenféle finomságot, amit ebédekre, vacsorákra szolgáltak fel.

Másnap reggel indultunk kirándulni. Megismertük a Szilágyság és a Máramaros vidék tájait. Eljutottunk Szilágysomlyóra, Szilágycsehibe, Misztótfaluba, Koltóra, Nagybányára és a Bódi-tó környékére. Koltón, Petőfi Sándor és Szendrei Júlia szobránál, valamint Misztótfaluban koszorút helyeztünk el, ezzel is erősítve magyarságtudatunkat. Este a közösség összekovácsolásán volt a fő hangsúly, ami nagyon jó hangulatban zajlott.

Vasárnap Istentiszteleten vettünk részt a református templomban. Azután következett az egyes faluk köszöntése, megajándékozása. Majd a közös ebéd után családi programokra került sor. Sok szép tájat, emlékhelyet ismerhettünk meg ekkor is, illetve un. „ családlátogatásokra” került sor.

Hétfőn, augusztus 8-án a hosszúra nyúlt búcsúzkodás után „Áldásoddal megyünk..” énekünkkel   indultunk visszafelé.

Az idő is nagyon kedvezett nekünk, mind a három nap gyönyörűen sütött a nap, mintha velünk ünnepelt volna.

Visszafelé Érmihályfalván és Debrecenben töltöttünk el több időt. Sajnos Budapesttől eső kísért bennünket.

Ezzel a beszámolóval egy kis ízelítőt szerettem volna adni abból a tömérdek kincsből, a csodálatos tájakból  az ott élő emberekről, akik nehezebb körülményeik ellenére is őrzik magyarságukat. De ott lehet igazán megtanulni milyen is az igazi vendégszeretet!

 


„Az ismeri az én országomat,

aki állt már a szivárvány alatt,

mely sorsos égen tündököl  naponta

és emberöltők véres könnye fonta.”


Az Önkormányzat az utazásunkat harmadrészben finanszírozta, amit ezúton is nagyon köszönünk, és további sikereket kívánunk.

A koszorúkat pedig Varga Gáborné készítette és ajánlotta fel, amit szintén köszönünk, a jó Isten százszorosan fizesse meg.

A találkozón készült képeket ide kattintva lehet megnézni.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron