Felemelő egyházzenei élmény Fertőszéplakon a Mindenszentek Templomban, karácsony második vasárnapjának előesti szentmiséjén
Írta: Szekendyné Kelemen Erzsébet   
AddThis Social Bookmark Button

Mindig nagy örömmel és várakozással készülök Fertőszéplakra, vagy Fertőszentmiklósra, amikor a Tarcsay Iván vezette Pannonischer Singkreis Szent Cecília kórus és zenekar által szolgáltatott ünnepi szentmisék páratlan élménye kínálkozik.

Ezen a napon is fantasztikus lelki és zenei feltöltődésben részesültünk mindannyian, akik jelen voltunk.

A lelki ráhangolódás kezdő pontja J. Haydn „Adagio aus dem Konzert für zwei Hörner” műve volt. Mindig jó, és hálás dolog, ha szűkebb hazánk nagy mestere, J. Haydn az ő zseniális alkotásain keresztül megjelenik ezen a helyszínen, ahol bizonyára sok-sok művéhez ihletet meríthetett. Nagyon szép, ha így is emlékezünk rá és méltatjuk őt.

A bevezető ének „Jöjjetek, ó hívek... - Venite adoremus” zenekarral és orgonával kísért éneke minden jelenlévőt megszólított az ünneplésre.

Majd következett Halmos László Karácsonyi miséje. Megyénk egyik legnagyobb egyházzenei szerzője Halmos László. Műveit szerte a világon szeretettel éneklik a kórusok. A Karácsonyi mise varázslatos dallamai át vannak szőve a régi magyar karácsonyi énekeink dallamaival, amiket kisgyermekkorunk óta karácsonyi lelkülettel éneklünk. A Kyrie a „Mennyből az angyal” fő motívumával, csodálatos derűvel átszőve, ugyanígy a Gloria, ami latin szöveggel, de kristálytiszta magyaros dallamvilággal, a kisgyermeki tiszta világot tükrözi, és mindannyiunkat Krisztus születése feletti keresztény örvendezésre késztet.

Halmos Lászlónak ezt a csodálatos miséjét általában csak orgonakísérettel szokták énekelni, nekünk azonban most páratlan élményben lehetett részünk. Tarcsay Iván karnagy úr személyes munkálkodásának köszönhetően, - a Budavári Mátyás-templom világhírű kórusának karnagyától megkapott partitúra alapján - az orgonakíséreten túl zenekari kíséret is színesítette az előadást. A karnagyúr fáradhatatlan szolgálatának és munkájának köszönhetően sok helyről sikerült zenészeket hívnia, próbákat egyeztetnie. A szentmisén a tehetséges zenészeknek és a kíbővült, csodálatos hangú kórusnak köszönhetően gyönyörű hangok csendültek fel. Pótolhatatlan élmény volt így hallgatni ezt a Halmos-művet.

A Karácsonyi mise Credo-ját ritkán szokták énekelni. Számomra teljesen új, meglepetésszerű, és telt-gregorián motívumaival feledhetetlen élmény volt.

A válaszének, a „Szülte a szűz szent fiát…” ének minden versszakát a hívek is lelkesen énekelték.

A gondosan megformált Alleluja dallam pillanatok alatt a hívők fülébe csengett és gyönyörűen válaszolták is. Az olvasmány és a szentlecke felváltva magyar és német nyelven szólt, így a sok ausztriai testvérünk is örömét lelhette benne. Ilyen gesztusokkal biztosan növelni tudjuk egymás iránt a keresztényi összetartozás örömét.

A miséző atya épületes és elgondolkodtató, nagy reményt hozó szent beszéde mindenki szívébe új lendületet adhatott.

A felajánlási „Mennyből az angyal” éneket orgona- és zenekaros kísérettel a hívek is teljes szívből énekelték, csakúgy, mint a szentmise népénekeit.

A mise Sanctus tételének angyali hangzása után a Benedictus csodálatos szólóéneke teljesen betlehemi hangulatot teremtett. A szopránszólista gyönyörű hangja, a kórus meleg, puha, jászlat varázsló előadása az orgonával és a zenekarral együtt feledhetetlen élmény volt.

Az áldozás alatt az „Ó, gyönyörű szép...”, „Az ige megtestesült…” „Istengyermek...” énekek igazi áldozási lelkületet adtak.

Áldás után a kihagyhatatlan Transeamus mű mintegy feltette a koronát a Puer natus és a Tollite hostias gazdag színezetű világával a karácsonyi hangulatra.

Szentmise végén a Csendes éj - Koloszár atya hagyatékából - teljesen kerekké tette ennek a csodálatos napnak e jeles programját.

Minden hívő és jelen levő ember boldog örömmel köszönt el egymástól, és mindannyiunkban megfogalmazódott: olyan jó lenne gyakrabban ilyen eseményeket átélni! E tájék igazi, nagy értékei, kultúránk zenei hagyományai, klasszikus kincseink köteleznek minket. Köteleznek az értékek továbbadására, hagyományaink éltetésére. Hálát adhatunk, hogy van egy ilyen család: Tarcsay Iván és családja, akik ennek a nemes célnak önzetlen és fáradhatatlan missziósai. Kérjük az Urat, adjon nekik és minden egyházzene-kedvelőnek sok áldást és örömet ebben a hívatásban!

 

A szentmise zenei szolgálatát adta:

Pannonischer Singkreis Szent Cecila kórus és zenekar

 

Vezényelt:

Tarcsay Iván karnagy

 

Szólisták:

Drüszler Edit-szoprán

Szabó János-kürt

Szabó Balázs-kürt

Giczi Balázs-orgona

Mindig nagy örömmel és várakozással készülök Fertőszéplakra, vagy Fertőszentmiklósra, amikor a Tarcsay Iván vezette Pannonischer Singkreis Szent Cecília kórus és zenekar által szolgáltatott ünnepi szentmisék páratlan élménye kínálkozik.

Ezen a napon is fantasztikus lelki és zenei feltöltődésben részesültünk mindannyian, akik jelen voltunk.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron