Ültess fát! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Grüllné Pálya Katalin óvodavezető   
2019. november 14. csütörtök, 23:00
AddThis Social Bookmark Button

„Ültess fát! Hogyha mást nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz, gondot ő visel reád. Jó tavasszal nyit virágot, messze érzed illatát. Kis madárka száll reája, ingyen hallgathatod szavát. Ültess fát!”(Jókai Mór)

Óvodásainkkal november 7-én facsemetéket ültettünk óvodánk udvarán. Az egyik csemete még kicsi, ezért cserépben hagytuk, így nevelgetjük és figyeljük növekedését. A második facsemetét a gyerekekkel közösen ültettük, a nagyobb példányhoz felnőtt segítséget kértünk.  Köszönjük a Szülői Szervezetnek, Varga Gábornak  és a Velux Magyarország Kft-nek az adományként felajánlott növényeket.

Ültess egy fát, s nem éltél hiába –tartja az ősi mondás. Ahhoz, hogy ennek jelentését valóban megértsük, először nézzük meg milyen fontos hatásai vannak a környezetünkre a fáknak!

Levegő megtisztítása: Legfontosabb hatásnak a szén-dioxid feldolgozását kell tekinteni.

Hőmérséklet szabályozása: Nyári melegben a fák és egyéb növények párolgása 5-6 fokkal is lehűtheti a környezetet.

Árnyékhatás: Ez jelentős védelmet biztosít az aljnövényzet kiégése ellen.

Szelek megfékezése: A napjainkban egyre erősödő szelek jelentős károkat idézhetnek elő az épületekben, a mezőgazdasági területekben. Ezek megfékezésére jól használhatók az erdősávok, melyek megakadályozzák ezen károk keletkezését. Ezen kívül lényegesen kevesebb a fűtésszezonban a hő veszteség, ha az épület nem egy szélcsatornában található

Talajerózió megfékezése: A szelek pusztító hatásán túl a fák az esőzés által okozott károkat is csökkentik azáltal, hogy a gyökereik és az általuk védett aljnövényzet által megkötött földet nem engedi elmosni.

Élőhely: Számtalan élőlény számára szolgálnak élőhelyül a fák. Amikor kivágjuk a fákat, azzal megszüntetjük számos madár és rovarfaj fennmaradási lehetőségét. Ezáltal a tápláléklánc megszakadhat, ami pedig sok más fajra is káros hatással lehet.

Zajvédő szerep: Kísérletek bizonyítják, hogy a növényzet a betonfalnál is hatékonyabban véd az egészséget károsító zaj ellen. Zöldterületen a zajvédő hatáshoz még hozzászámítandó a levelek zizegéséből származó, úgynevezett elfedő zaj, ami inkább nyugtató, mint terhelő

Ezért mindannyian próbáljunk meg minél több fát ültetni azok helyett, amiket papírként, bútorként, tűzifaként, stb. felhasználtunk.

Módosítás dátuma: 2019. november 24. vasárnap, 17:38
 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron