Zenei hidak a Fertő partján - Beszámoló a X. Nyugat-Győr Egyházmegyei Gitáros Csoportok és Gitárosok Találkozójáról
Írta: Horváth Imre László szervező   
AddThis Social Bookmark Button

 

„Menjetek és hirdessétek!” (Mt. 28,19.)

Ez volt az egyik jelmondata a szeptember 6.-án megrendezett X. Nyugat-Győr Egyházmegyei Gitáros Csoportok és Gitárosok Találkozójának. A helyszín Fertőszéplakon a Hősök Ligete volt. Bebizonyosodott, hogy az egyik szabadtéri nagyrendezvényre legalkalmasabb helyszínt sikerült megtalálni! Bár reggel az eső megpróbálta elvenni a kedvünket, a nap későbbi részén és a szentmisén is jó idő volt.

Miért Fertőszéplakon került sor a találkozóra? Mert 2005-ben az első is itt volt. Akkor még öt csoporttal, elférve a templomban, idén a tíz éves jubileumon tizenöt csoporttal és énekessel, szabad téren. Meg kell mutatnunk mindenkinek, hogy az a település, ahol élünk, milyen történelmi és vallási gyökerekkel rendelkezik.

A találkozót tizenegy órakor Tóth Miklós atya, Fertőszéplak plébánosa nyitotta meg. Utána a résztvevő csoportok, énekesek bemutatkozása következett. Az átszerelések közti időt Bényei Botond lazarista szerzetes barátunk töltötte ki a csapatok bemutatásával és némi lelki táplálékkal. Délután ötig szebbnél-szebb dalok csendültek fel az Úr ege alatt.

Résztvevők voltak, bemutatkoztak:

Pipó József - Budakalász,

Misericordias Énekkar és Zenekar - Fertőszéplak

Hegykői Szent Mihály Templom Énekkara

Spiritus Együttes - Fertőszéplak

Szent András Templom énekkara - Süttör

Fidelia Kórus - Acsalag

Völcseji Népdalkör

Kompánia Zenekar - Fertőszentmiklós

Ko-Opera - Győr

Szent Orsolya Gimnázium - Sopron

Gyertyaláng ének- és zenekar - Csorna

Gyertek Ifjak Krisztushoz, Szent István Templom – Sopron

Gégény István és barátai

Szalók Band

A győri Szentlélek Templom ifjúsági zenekara

A nap eme része a „Lélekmelegítő” címet kapta, és valóban, ahogy az a találkozók eddigi története során is volt, szívünket most is melegséggel, lelkünket pedig erővel töltött el.

A nap során lelkes önkéntesek mutatták be templomunkat vendégeink számára.

Öt órától énekpróbát tartottunk az esti szentmisére. Az énekpróbát és a szentmise zenei szolgálatát Sillye Jenő és Borka Zsolt vezette. A találkozók esti szentmiséjének különlegessége, hogy a megjelent összes résztvevő zenész és énekes együtt szolgál, együtt szólal meg a szentmisén. Ez jelen esetben 150-160 énekest és zenészt jelentett.  Ennek az összefogása nem kis feladat. Egy ekkora énekkar megszólalása szabad téren is meghatározó élmény tud lenni.

Az esti szentmisére a liget nem kis területe megtelt! A szentmisét Dr. Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök úr mutatta be. Püspök urat a szentmise elején Kóbor Attila polgármester úr, és Tóth Miklós atya köszöntötte.

Püspök úr a szentbeszédében kiemelte a gitáros csoportok munkájának jelentőségét, az ünnepek, köztük a vasárnap megünneplésének fontosságát. Lelki táplálékkal látott el bennünk, egyben megnyitotta a következő tíz évet.

Mivel a 2015-ös és a 2016-os rendezvény helyszíne már adott, meghirdettük a lehetőséget a 2017-es és a 2018-as találkozó jogának megszerzésére.

Nem lehet szó nélkül elmenni a találkozó szervezőinek, önkéntes segítőinek, támogatóinak, és Fertőszéplak lakóinak önfeláldozó segítsége, munkája mellett sem. Több százan dolgoztak azon, hogy ez a nap minél szebb legyen, az idelátogatók minél nagyobb lelki élménnyel mehessenek haza! Úgy gondolom, ez maradéktalanul sikerült. Köszönet érte!

A zene minden korosztályt meg tud szólítani, magával tud ragadni. A legidősebb énekes Horváth Dori Nándi bácsi Süttörről 80 évesen, a legfiatalabb pedig Nagy Orsolya 3 és fél éves budapesti kislány volt.

Vannak olyan testvéreink, akik évről-évre követve bennünk, együtt járják velünk a településeket. Örömünkre egyre több a résztvevő csapat is, egyre nagyobb az érdeklődés. Egyre többen jönnek! Jönnek minden felől és énekükkel az Urat dicsérik! Ma már csak nagy templomokban, vagy szabadtéri színpadokon férünk el. Egyre nagyobbra tárjuk lelkünk kapuit is. Zenélés közben, a szolgálatokon, a színpadon, megfigyelhetjük, ahogy egy-egy testvérünk megnyílik, közel enged magához, lelkébe enged látni. Apró csodáknak lehetünk szemtanúi. Varázslat? Nem! Megjelenik köztünk az élő Isten! Ezért érdemes szervezni, dolgozni, szolgálni, élni. Ez az igazi nagy találkozás!


A cikk elején található képre, vagy ide kattintva sok-sok kép tanuskodik arról, hogy milyen felemelő esemény részesei lehettek mindazok, akik eljöttek és részt vettek jubileumi találkozónkon.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron