Kulturális hírek
Kézműves táborban ismerkedhettek gyerekek a hagyományos népi kultúrával
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

Tavaly került először megrendezésre a Művelődési Ház szervezésében a népi kézműves tábor Fertőszéplakon. Az akkori verbuválási nehézségeknek idén nyomát sem láttuk. Örömmel tapasztaltuk a nagy érdeklődést. Hiszem, ez annak is köszönhető, hogy híre ment az előző évi tábor magas színvonalának. Ez idén sem volt másként. A szülők és a gyerekek lelkesedését a táborvezetők egy fantasztikusan komplex öt napon át tartó programmal „hálálták meg”.

Az idén a három fő tevékenység (fazekasság, varrás, nemezelés) mellett számos - a régi idők mindennapjaihoz tartozó - tevékenységgel ismerkedhettek meg a gyerekek. Így volt módjuk a hagyományos kenyérgyúrás technikájával ismerkedni, részt vehettek népi étel készítésben, tanultak népdalt, néptáncot, megismerkedhettek a szövés különböző módozataival és elsajátíthattak sok-sok népi játékot.

Bővebben...
 
Gyereknap a vidámság jegyében
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button


Az idei évben 2011. május 25-én, pénteken került megrendezésre településünkön a gyereknap. A Széchényi Ferenc Általános Iskola pedagógusai, a Művelődési Ház és a Szülői Munkaközösség által verbuvált szülők közös kivitelezésében színes programokban vehettek részt a gyerekek.

Bővebben...
 
Édesanyákat köszöntöttük
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

Idén az első májusi vasárnaphoz legközelebb álló pénteken, május 4-én köszöntöttük közösen az édesanyákat, nagymamákat. Az ünnepi műsorban felléptek az óvoda nagycsoportosai, az általános iskola alsó tagozatos diákjai valamint ünnepi köszöntőt mondott Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere. Közreműködött Ihász Mónika és Jakab Norbert. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki munkájával és közreműködésével hozzájárult az édesanyák méltó köszöntéséhez.

Az ünnepségen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 
Érdekességek a vasúti világítástechnikából
Írta: Lukács Béla   
AddThis Social Bookmark Button

Az elhivatottság, a szakmai értékek megbecsülése volt a fő gondolata a Haragovics József által megtartott előadásnak. A falunk értékeit gyarapító vasúti lámpa múzeumból láthattunk érdekes és szépen megmunkált lámpákat bemutató képeket. A vetítéssel egybe kötött előadás szinte magával ragadott minden hallgatót.

Bővebben...
 
Makettkiállítás - Képes beszámoló
Írta: Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Ide kattintva megtekinthetők a március 30-i, fertőszéplaki makettkiállításon készült fényképek.

 
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztünk
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

Ismét szép összefogás tanúi lehettünk az 1848-as események emlékére tartott Fertőszéplaki megemlékezésen.  Elsőként ünnepi köszöntőt mondott Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere, majd egy színdarabbal elevenítettük fel a ’48-as eseményeket. Közreműködtek a Fertőszéplaki Színjátszó Kör tagjai, a Széchényi Ferenc Általános Iskola énekkarosai, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub lelkes tagjai, valamint egy fertőszéplakiakból, erre az alkalomra összeállt zenekar. A színdarabot Ihászné Lajber Rita tanárnő, a Fertőszéplaki Színjátszó Kör vezetője tanította be. Köszönet érte. Külön köszönetemet szeretném kifejezni Simon Patriknak, aki az utolsó pillanatban ugrott be egy megbetegedett társát helyettesíteni.

Ünnepségünket a Székely Himnusz és a Szózat eléneklésével zártuk.

Köszönet mindenkinek, aki részvételével, munkájával, vagy bármilyen más módon hozzá járult, hogy az ünnepség keretein belül ismét megszülethessen egy közösséget összetartó és még jobban összekovácsoló közös alkotás.

Az ünnepségen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Bővebben...
 
Kívül-belül szép
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

A december 17-ei falukarácsonyi ünnepség keretén belül megrendezésre kerülő jótékonysági vásárunk ismét bebizonyította, hogy Fertőszéplak méltán nevezhető szépnek. Nem csak a település ékességeinek számító templom, kálvária vagy faluházak miatt nevezhető annak, hisz ezek „csak” a külső szépség jegyei. Jótékonysági vásárunk bebizonyította, hogy Fertőszéplak nem csak a felszínen szép, hanem az itt élők lelkének mélyén is. A Domb újságban megjelent felhívásra sokan hoztak felajánlásként finom süteményeket, pogácsákat, kézzel készült ajándéktárgyakat. A falukarácsonyi ünnepség keretében pedig a megjelent szép számú résztvevő igazi ünnepi hangulatban élhetett a jótékonyság nemes és tiszta cselekedetével.

A jótékonysági vásár eredményeként 60800 Ft gyűlt össze, mely átadásra került Hérics Istvánné, egyházközségi karitász-vezető részére.

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki felajánlásával és munkájával támogatta jótékonysági kezdeményezésünket és lehetővé tette, hogy 4 fertőszéplaki család 15200 Ft támogatásban részesüljön. Hiszem, hogy ezáltal nem csak ők gazdagodtak, hanem minden felajánló és egész faluközösségünk is.

------------------------------------

"Kedves Fertőszéplaki Adakozók!
Továbbítottam a "Falu Karácsonyán" összegyűlt pénzadományt a családoknak. Elcsukló hangon, könnyes szemekkel vették át. Áldott ünnepeket kívánva köszönik mindenkinek. Isten fizessen meg mindenkinek mindent százszorosan.
Hérics Istvánné
Karitász vezető"

Bővebben...
 
Falukarácsony 2011
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

A hideg szél ellenére sokan gyűltünk össze az idei évben a Mindenszentek-templom melletti téren, hogy közösen is megünnepeljük a karácsonyt. Az ünnepségen Kóbor Attila polgármester úr gondolatébresztő szavaival és közös énekléssel élesztettük fel magunkban karácsony hangulatát. A közös éneklésben Ihászné Lajber Rita tanárnő vezetésével az Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai, a Széchényi Ferenc Általános Iskola tanulói, és a fertőszéplaki pedagógusok közreműködtek. Az énekeket követően a pedagógusok kiosztották településünk gyermekeinek az önkormányzat ajándékát. Idén az első alkalommal jótékonysági vásár is gazdagította közös ünnepünket. Erről bővebben a „Kívül-belül szép” című cikkben olvashatunk. Falukarácsonyi ünnepségünkön forralt bor, forró tea és kalács is várta a résztvevőket. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki munkájával, részvételével vagy felajánlásával segítette közös ünnepünket hangulatossá varázsolni. A falukarácsonyi képek ide kattintva tekinthetők meg.

Bővebben...
 
Karácsonyra hangolódtunk
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button

December 16-án délután szép számú érdeklődő részvételével került megrendezésre karácsonyi kézműves készülődésünk. Ezúton is nagyon köszönöm Varga Gáborné Tündinek és a fertőszéplaki óvó néniknek, akik lelkesedésükkel és kreatív ötleteikkel segítették a résztvevőket, hogy szép, karácsonyt idéző tárgyakat készíthessenek. A kézműves készülődésen készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

 
1956-ra emlékeztünk
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button


A közösségi összefogás gyönyörű példájával emlékeztünk idén az 1956-os forradalom és szabadságharc 55 évvel ezelőtti eseményeire.
Kóbor Attila polgármester úr ünnepi gondolatait követően a Fertőszéplaki Színjátszó Kör, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a Széchényi Ferenc Általános Iskola énekkara és egy erre az alkalomra, fertőszéplaki zenészekből összeállt zenekar előadásában elevenítettük fel a fél évszázaddal ezelőtt történteket. Ihászné Lajber Rita tanárnő, a Fertőszéplaki Színjátszó Kör vezetője lelkes, összekovácsoló munkájával nemcsak újjáélesztette a színjátszást Fertőszéplakon, hanem azt egy széles körű, településünk különböző korosztályait összefogó példás együttalkotássá tette. A nyugdíjasok, a dolgozó felnőttek, köztük tanárok és óvónők, valamint középiskolások és általános iskolások mintaszerű együttműködéséből születhetett ez a sokunk számára felejthetetlen előadás.

Köszönet annak a sok-sok lelkes embernek, akik hozzájárultak őseink hősies tetteinek méltó felidézéséhez.

Képek az előadásról ide kattintva tekinthetők meg.

Az ünnepségről készült videófelvétel ide kattintva tekinthető meg.

 
Tökfesztivál gazdag programmal
Írta: Kiskéri László   
AddThis Social Bookmark Button



Immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a Fertőszéplaki Tájházakban a hagyományőrző tökfesztivál.

A fesztivál, melyet Kóczán Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere nyitott meg, szép időben indult. Gazdag kulturális kínálat színesítette az egész napot. A közönség nagy örömmel szemlélhette a helyi és a környező településekről érkezett gyerek és felnőtt csoportok előadásait.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 11 12 13 Következő > Utolsó >>

Oldal 11 / 13

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron