Tökfesztivál a Fertőszéplaki Tájházakban
AddThis Social Bookmark Button


Színes programkínálattal, tökből készült mindenféle finomsággal idén is megrendezték Fertőszéplakon a hagyományos Tökfesztivált. A program délelőtt jelmezes őszi felvonulással kezdődött.A rendezvényen Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője is jelen volt.

A várva-várt gyermek- és családi programok között volt tökfaragás, töklámpás, termésbáb, csuhébaba készítése. A népi játszótéren fajátékok, népi játékok várták a gyermekeket.
A hagyományos főzőversenyt is megtartották: a „tökös” ételek készítésére a Fertő-part és vonzáskörzete polgármestereit kérték fel.
Volt tökös-mákos rétes, sütőtök-ivólé, Esterházy-töklekvár, tökmagvas langalló, sütőtök leves, és még számos finomság.
A megnyitó előtt Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében elmondta, hogy Fertőszéplak nagyon büszke az értékeire, köztük a Fertőszéplaki Tájházakra. Annak ellenére, hogy a Porpáczy Középiskola most nehéz időszakon megy keresztül, megpróbál jó gazdája lenni az épületeknek. Nem csupán az állagmegóvás terén, de igyekszik színes programokkal is megtölteni a tájházakat. Erre példa a mostani nagy sikerű Tökfesztivál is. Reményét fejezte, ki, hogy a jövőben is hasznos együttműködést fognak fenntartani a középiskolával.
Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője nyitotta meg a rendezvényt, aki Gazda József néprajzos idézte megnyitójában „Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nemcsak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk.Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.”

Ezzel utalt a politikus arra, hogy a Fertőszéplaki Tájházak tevékenysége, és mindaz, amit az azt működtető iskola, a Porpáczy intézmény tesz, a hagyományok bemutatása valódi érték, „tudás, kultúra, erkölcs”.
S ha már tudásról esett szó, akkor azt is hangsúlyozta, hogy a tudás megszerzésének a helye az iskola.

A jövő nemzedékének nevelő helye az iskola. Az értékteremtő munkára való nevelés helye az iskola, ezért öröm, hogy itt rendezik meg évről évre a Tökfesztivál, több más kiállítással, rendezvénnyel együtt. A hagyományőrzés tájházában az, ahol minden fal, minden tárgy arról szól, amit Gazda József : Mindennek mestere könyvében ír: „Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nemcsak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.”
Ezért felelősségünk az iskola léte, fejlődése, működése. Így felelősségünk mindannyiunknak az, hogy helye és lehetősége legyen a mai fiataloknak ebben a szellemiségben tanulni a ma szakmáit.
Ezért fontos, hogy összefogjunk az iskola érdekében - fogalmazott Firtl Mátyás.
Az elmaradhatatlan biotermék és gyógynövény bemutató, továbbá őszi termés- és virágcsokorkötés is szíbnesítette a programot.
A színpadon a Fertő-part óvodásainak, általános- és középiskolásainak zenés, táncos illetve prózai bemutatkozása szolgáltatott műsort.
Fellépett a fertőszéplaki „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub, a petőházi „Nefelejcs” Nyugdíjas Klub, a sarródi „Árvalányhaj” Nyugdíjas Egyesület és a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola zenekara.


Forrás: firtl.sopron.hu


A tökfesztiválon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.



 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron