Megemlékezés az aradi vértanúkról (Széchenyi Ferenc Általános Iskola - Fertőszéplak)
Írta: Füzi István Ádám tanár   
AddThis Social Bookmark Button

Iskolánk hagyományaként ebben az évben is megemlékezett az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenhárom honvédtisztről, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosról, a forradalom első felelős kormányának miniszterelnökéről. A kormány ezt a napot kötelezően megtartandó nemzeti gyásznapnak rendelte el, és ehhez ragaszkodva iskolánk is méltó módon kívánt mementót állítani a vértanúknak.

 

Megemlékezésünkben az iskola minden tanulója részt vett. Volt, aki jelenlétével tisztelt meg bennünket, és volt, aki aktívan részt vállalt ebben. Idén a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulók segítségével idéztük fel ezt a szörnyű napot, amely hozzásegített minket ahhoz, hogy jobban átérezzük az események jelentőségét. Műsorunk színvonalát emelte Huszár Dóra (8. o.) fuvola-, valamint Mészáros Orsolya (6. o.) furulyajátéka is. Az általuk előadott zeneművek is ennek a napnak komolyságát hívatottak felidézni mindannyiunk lelkében. Az emlékezést iskolának történelemtanárának saját, Aradról szóló verse zárta, mely – hogy az egyik kedves kollégát idézzem – „sokmindenről elgondolkodtatott sokmindenkit.”

A megemlékezés záróakkordjaként iskolánk igazgatója, Iliásné Pozsgai Anna átadta az ötödik osztályosoknak az alaptörvényünk preambulumaként is ismert Nemzeti Hitvallást, valamint a nyolcadik osztályosoknak is átnyújtotta a 2012. január 1-jén életbe lépett, új alkotmányt, vagyis Magyarország Alaptörvényét, és arra buzdított, hogy mindannyian olvassuk és forgassuk gondolatainkban ezeket a szavakat, hiszen új alkotmányunk képes biztosítani számunkra, és a jövő nemzedék számára is a magyarság biztos alapjait, mely vértanúink értünk ontott véréből sarjadtak ki.

A megemlékezésen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron