Megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján
Írta: Köőné Szalai Katalin intézményvezető   
AddThis Social Bookmark Button

"A hatvanöt esztendővel ezelőtt kezdődő tizenhárom nap az emberiség történelmének évezredekkel leírható életkorából egy pillantásnál is rövidebb. A legújabb kori magyar történelem dicsőséges két hete mégsem valamiféle gyorsan feledhető történelmi pillanat.
Ez a tizenhárom nap elegendő volt egy, a világtörténelmet befolyásoló forradalomhoz. A magyar '56 nélkül nem írható le a világ XX. századi történelme sem. Azért nem, mert a forradalom és az azt követő szabadságharc éles rést ütött az akkor megdönthetetlennek hitt szovjet rendszeren. Az világossá vált, hogy a nyugat tiszteletben tartja a szovjet befolyási övezetet, hiszen az atomháború kockázata miatt nem nyújtottak nekünk fegyveres segítséget, de az is nyilvánvaló lett, hogy a magyar forradalom eltiprása miatt olyan törés történt a szovjet és a nyugat-európai kommunista pártok kapcsolatában, hogy a polgári demokráciáknak már nem kellett attól tartaniuk, hogy a nyugati kommunisták megágyaznak a szovjet inváziónak." / Szalay Balázs /
Köszönet a megemlékezésért Szalay Balázs középiskolai történelemtanárnak és a közreműködésért a Széchényi Ferenc Általános Iskola 7. - 8. osztályos tanulóinak.

" A szabadság ott kezdődik,
ahol megszűnik a félelem."
/Bibó István 1956/

A megemlékezésen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron