Magyar Parasport Napja
Írta: Büki Boglárka testnevelő tanár   
AddThis Social Bookmark Button

Intézményünkben, az alsó és felső tagozat minden osztályában különféle programokkal emlékeztünk meg a parasport napjáról.

Alsó tagozatos tanulóink testnevelés órákon kipróbálhatták, hogy milyen kézzel, vagy kéz nélkül fogócskázni, kidobó játékot játszani. Bekötött szemmel, „vakon” sétálással tapasztalhatták meg a gyengén látók, vakok világát, érzéseit, érzékeléseit. Többféle mozgással utánozták mindezt: a tanulók nem csak járás közben, hanem futással haladva is tájékozódtak, mindezt segítségadással, illetve csörgő labda felhasználásával. Tantermi foglalkozás keretén belül, a 2. és 4. osztályban, a „Lélekmozgató” internetes oldalról letöltött filmeket (Lecsó, A lehetetlen határán) tekintették meg a gyerekek. A filmnézést követő közös beszélgetés alkalmával kiderült, hogy mindenkit megérintett a téma, ügyes hozzászólásokkal, érzelmeiket kifejező gondolatokkal zártuk a tanórát. Az 1. és 3. osztályban egy PPT-t tekintettek meg a tanulók, amely a parasportokról szólt. Ezt követően pedig a témához kapcsolódó kifestőkkel, színezőkkel hoztuk közelebb a gyerekekhez a témát.

A felső tagozatos osztályokban testnevelés órák keretén belül foglalkoztunk az érzékenyítéssel. A teljes tanórát a parasportok megismerésével töltötték a tanulók, mind elméletben, mind az azt követő gyakorlatokban.  Közös beszélgetéssel indítottuk a tanórát, amelyben a paraolimpiáról, parasportokról folytattunk eszmecserét. Tanulóink ügyesen szóltak hozzá a témához, érdeklődést mutattak felé, s a beszélgetést követő gyakorlati feladatokban is lelkesek voltak. Játékosan felépített feladatokat próbáltak ki a gyerekek. Kosárlabdázást (labdavezetés, kosárra dobás) próbálták úgy, hogy egy végtagjukat kendő segítségével elkötve, „kivontuk” a mozgásból. Szemkötő segítségével páros munkában vakvezetés volt a feladat, különböző mozgásvariációkkal. A legnépszerűbb játék a csörgőlabdázás volt, ahol először beszélgettünk a sportág szabályairól, történetéről, majd a tanulók is kipróbálhatták ezt a nagy ügyességet kívánó játékot.
Jó hangulatban telt e lélekmozgató nap, tanulóink lelkesek, érdeklődők voltak a téma iránt. Minket, pedagógusokat is jó érzéssel töltött ez el. Örülünk, hogy idén is csatlakozhattunk a programsorozathoz.

A parasport napján készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 


 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron