Ünnepi gondolatok
Írta: Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere   
AddThis Social Bookmark Button

Tisztelt Ünneplők, Kedves Barátaim!


1848. március 15.-ére és az azt követő szabadságharcra emlékezünk. 166 évvel ezelőtti eseményekre. Szinte beláthatatlanul távoli időnek tűnik, de ha kicsit visszatekintünk a múltba, azt láthatjuk, hogy számos kísérteties hasonlóság van az akkori és a mai Magyarország közt.

Történelmünk reformkorként ismeri azt az időszakot. Ne gondolja senki, hogy a forradalom és szabadságharc azért robban ki, mert Petőfi, Jókai, Vasvári és barátaik nem tudván mit kezdeni az idejükkel, a Pilvaxban üldögélve, egymást tüzelve írásaikkal, „világmegváltva”, csodát várva kirobbantották. Nem volt véletlen, hogy azon az esős márciusi napon jelentős tömegeket tudtak mozgósítani. Az sem volt véletlen, hogy a Helytartótanács, tudván azt, hogy jelentős katonai erő áll mögötte, mégsem merte szétveretni a tömeget.

Miért? Mert tudták, ami a bécsi udvar uraiban csak később tudatosult. Azt, hogy a néhány száz fős tömeg mögött ott áll a Nemzet! Ha tudták volna, talán előbb következik be az 1867-es kiegyezés, talán elkerülhető lett volna mindkét fél sok-sok fájdalma, szenvedése, országos és egyéni tragédiája. De ha nem lett volna 1848 márciusa, akkor talán nem lett volna 1956 és 1989 sem. Talán egy egész más berendezkedésű, talán nem is Magyarország nevű országban élnénk.

A 19. század közepi reformkorban vagyunk tehát időutazásunk során, és abban vagyunk most is. Annak idején a leginkább németül vagy franciául beszélő nemesség és az ország gerincét adó főúri családok tagjai elkezdtek egymás közt is magyarul beszélni. Magyaros ruhát hordani, magyaros zenét hallgatni és magyaros táncokat táncolni. Magyar költők és írók műveit olvasni. Megnőtt a becsülete a hazai termékeknek. Ugye milyen ismerős? Ha hinni lehet az akkori írásoknak, még kabátgombot sem lehetett eladni, ha nem magyar termék volt. Sőt a külföldi árukat is magyar származásúnak címkézték, hogy eladhatók legyenek. Nincs új a nap alatt.

Ha akkor ez az uralkodó házban tudatosult volna, akkor nem lázítják fel Jelasicsot, aki azt gondolta, majd sétagaloppban végigvonul az országon. De épp ennek a reformkori, nemzettudatos hangulatnak köszönhetően szinte napok alatt állt fel főként parasztokból, kiképzetlen, szinte fegyvertelen emberekből a Magyar Sereg. Olyan sereg, amely képes volt hatékony ütközetre és győzelemre!

Az elmúlt 4 évben mintha ismét magunkra találtunk volna! Hiába próbálják ránk erőltetni akaratukat Európa, az IMF, vagy a Wall Street urai, mi ismét kezdünk nemzettudatosak lenni! Sok újításunkat átvették más országok. Végre nem csak a német a francia és az angol érdekek érvényesülnek az Európai Unióban, hanem ha kell, keményen kiállunk a nemzetünk érdekei mellett.

Magyarország nem hagyja magát!

Nem hagyta 1848-ban 1956-ban 1989-ben és nem hagyjuk magunkat 2014-ben sem!

Előttünk van 1848 hőseinek példája. Petőfié, Kossuthé az Aradi tizenháromé és a sok-sok névtelen hősé, akik életüket adták azért, hogy ma Magyarországon magyarként ünnepelhessük 1848. március 15-ét. Álljanak hősként előttünk azon széplakiak is, akik harcoltak a szabadságharcban és életüket áldozták a magyar szabadságért: Főző János, Hernitz János, Hipságh János, Jaksics Péter, Németh Alajos, Tóth István.

Emlékezzünk rájuk is ezen a szép ünnepen!

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron