Kerek egy esztendő
Írta: Taschner Tamás intézményvezető   
AddThis Social Bookmark Button

Októberben volt egy éve, hogy átvettem Fertőszéplak közösségszervezői, közművelődési, kultúraszervezői feladatait, a kultúrház működtetését. Az első évre szeretnék visszatekinteni és kicsit mérleget is vonni most, persze tudom, munkámat Fertőszéplak polgárai kell, hogy elsősorban értékeljék. Mégis, milyen benyomásaim vannak?

Fertőszéplakra jó menni. Fertőszéplakon jó lenni. A hely varázsa, a genius loci érvényesül, a maga meleg sugárzásával. Egy öntudatos falu az egykori Eszterháza határán, melynek társadalmi szövete sűrű, puha és mély. Egy falu, mely ezer szállal kötődik a Fertő-tájhoz, a többi településhez. Egy falu, mely lassan megnyílik annak, aki elfogadja és átérzi az itt élő emberek sorsát és életét. Egy falu mely nyitott az együttműködésre, mely aktív alakítója a térség életének.

„Mindennapi világunk, melyben élünk, konkrét jelenségekből áll. Emberekből, állatokból, virágokból, fákból és erdőkből, kőből, földből, fából és vízből, városokból, utcákból és házakból, ajtókból, ablakokból és bútorokból. Ezen felül Napból, Holdból és csillagokból, vonuló felhőkből, éjszakából és nappalból, változó évszakokból. De benne vannak kevésbé kézzelfogható jelenségek is, például érzelmek. Ez az, ami adott, ez létezésünk tartalma. Mint Rilke mondja: "Talán azért vagyunk itt, hogy elmondhassuk: ház, híd, szökőkút, kapu, korsó, gyümölcsfa, ablak..." Minden más, például az atomok és a molekulák, a számok és mindenféle adat csak absztrakció, vagy eszköz, melyet a mindennapi élet céljaitól különböző célok szolgálatára fejlesztettek ki. Napjainkban gyakori, hogy több fontosságot tulajdonítunk az eszközöknek, mint a világnak, amelyben élünk…. A környezetre vonatkozó konkrét fogalom a hely. Minden tett, történés valahol történik. Semmiféle történés nem képzelhető el a helyre való hivatkozás nélkül. A hely kétségtelenül kulcsfontosságú része a létnek.”  Forrás: Christian Norberg-Schulz: Genius Loci. Towards a Phenomenology of Architecture. (London, 1980, Academy Editions. 5-23. o.) Fordította: Ortmann-né Ajkai Adrienne

A hely, Fertőszéplak nekem a Templom domb, mely összeköti az eget és földet, a tájházak, mely őrzik az itt élt emberek kemény és mégis szép életét, téglagyár, ahol a boldogasszonyi bazilika téglái égtek ki, a csupaszív virágboltosok, az íjászok, az iskola segítőkészsége, a főzőverseny illata, a kórus őszinte éneke, Erzsi néni huncut mosolya, a képviselőtestület komoly, felelős magatartása, a pékék szókimondó szerető elfogadása, az ápolt közterek, a szépíteni akaró állandó igény.

Egy év után úgy érzem, minden sikerült, amit terveztem, mert semmiben nem maradtam egyedül. Külön szeretném köszönetemet kifejezni azoknak, akikre mindig számíthattam: Tömördi Tamás, Miklós atya, Lajber Rita, Tünde a virágboltból, Tarcsay Iván és családja, Horváth Imréék, Dovánszki Éva, Róka Norbert, a kultúrház őrangyala, Erika, Németh Gyuláné, az óvónénik, Frigyes, Sándor és Attila, Csilla, Nelli a hivatalból, az én kis inasfiúm Dávid.

Végül köszönöm elődömnek Kiskéri Lászlónak, jegyző asszonynak és polgármester úrnak, hogy segítik munkámat.

Az egy évről pedig mit őrzök emlékeim között? A 2013-as Október 23-i ünnepség szívig ható perceit, a disznófuttatás vidámságát, az operett műsor önfeledt nótázását, a szeptemberi kirándulást és még sok-sok mindent.

A sikeres kezdet jó alapja a folytatásnak, a 2014-es programok már előkészítés alatt vannak! Nem mindennapi műsorokkal várom Önöket jövőre is!  Taschner Tamás művelődésszervező


 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron