Jó kezekben a hulladékszállítás Sopron térségében
Írta: Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere   
AddThis Social Bookmark Button

Ahogy arról több lap is beszámolt a napokban, új feltételekhez kötné a kormány a hulladékszállítást. Egy kormányzati kezdeményezés értelmében az év második felétől csak olyan szolgáltató viheti el a hulladékot, amely legalább 50%-ban az önkormányzat tulajdonában van. A lépés célja, hogy a szolgáltató ne termelhessen profitot.
A júliustól életbe lépő új szabályok miatt több hulladékszállító céggel is szerződést kellett bontania a településeknek. A cégek nyár közepétől nem termelhetnek profitot. Júliustól a legtöbb településen az önkormányzatoknak kell megoldaniuk a szemétszállítást,
Több településen ezért problémát jelent, hogy miként szállítsák el a szemetet a jövőben.


Társulás – a legjobb lépés

Nem úgy azokon a településeken, amelyek a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjai. A csatlakozott 39 településen továbbra is zökkenőmentes, a január óta megszokott magas színvonalon történik a hulladék elszállítása. Az Európai Unió támogatásával új, az eddigieknél jóval korszerűbb hulladékgazdálkodási rendszer valósul meg a térségben.  
A szolgáltató STKH, Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ugyanis teljes egészében a Társulás 100%-os tulajdonában van. Így térségünkben, így az Önök településén is már az új jogszabály szerint működik a hulladék elszállítása.
A Társulás településein így nem kell attól tartani, hogy probléma adódik a szemét elszállításával. Mindez a Társulás átgondolt és előrelátó működését jelzi. Januárban jelentősek voltak azok a félelmek, hogy majd robbanásszerűen megemelkednek a hulladékszállítás díjai. Az idő bebizonyította, hogy ez nem igaz. Míg az ezidáig konkurens vállalt 4,6 az STKH 4,2 % -ot a törvényi minimum áremelést alkalmazott. Néhány településen pedig például Fertőszéplakon, köszönhetően az Önkormányzat döntésének és áldozatvállalásának köszönhetően megmaradt a 70 év felüliek díjmentessége és a 70 feletti házaspárok 50%-os kedvezménye! Számukra a 60 literes edények cseréje folyamatban van. Jól működik a zsákos szelektív hulladékgyűjtés is. Köszönjük a lakosság segítő együttműködését! A lomtalanítás tekintetében még nem született döntés, de időben fogjuk tájékoztatni a lakosságok annak idejéről és módjáról!

Hosszú távon olcsóbb


Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár szerint a hulladékszállítási cégek száma várhatóan csökkenni fog, az ellátási körzetek növekednek, és mivel a szolgáltatók profitot nem termelhetnek, így a következő években tovább csökkenhet a lakossági hulladék szállítás díja.


 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron