A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. februári bűnmegelőzési hírlevele
AddThis Social Bookmark Button

A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban.

A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

Tárt kapuk, de kinek?!

A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki január közepén egy Csorna közeli településen a sértett családi házának udvarán található nyitott garázsból láncfűrészt és 70 m kábelt tulajdonított el. Lopással okozott kár: 55.000 Ft. A helyszíni szemle során az ismeretlen elkövető nyomait követve  kollégáink megállapították, hogy még két utcabelinél járt a hívatlan látogató. A szomszéd szintén nyitott garázsából eltulajdonított 4 db nyári alufelnit. Lopással okozott kár: kb. 100.000 Ft. Egy pár házzal arrébb lakó személy udvarán található fahasító gépről, pedig 20 m kábelt tulajdonított el. Lopással okozott kár kb. 20.000 Ft.

A Csornai Rendőrkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen egy Csorna környéki – másik – kistelepülésen lakó férfi,  akinek január elején családi háza nyitott udvarára az elkövető bement és az ott lévő szintén nyitott fészerben található faszekrényből eltulajdonított 2 db kéziszerszámot és 65 m vezetéket. A lopással okozott kár: 70.000 Ft, rongálással: 20.000 Ft.

A családi házak utcai kapuját és a melléképületeket is folyamatosan tartsák zárva! Ha anyagi lehetőségeik engedik a melléképületeket is szereltessék fel riasztóval!

Ne gondolják, hogy megfizethetetlen áron lehet csak biztonsághoz jutni. Kérjenek árajánlatot több helyről. Ne feledjék, a biztonságra áldozni soha nem az ablakon kidobott pénz!

2.

Gépkocsiban hagyott értékek és ennek következményei

É. L. 53 éves Győr környéki lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén kora délután Győrben leparkolt és nyitva felejtett kocsijából eltulajdonította a irattartóját a benne lévő összes igazolványával.

T.M. 42 éves győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén Győrben a kora esti órákban az egyik fitness terem közelében leparkolt autójának bal első ablaküvegét betörte és az ajtó zsebében lévő övtáskát, benne lévő irataival és készpénzzel együtt eltulajdonította. A lopással kb.: 656.000 Ft, a rongálással kb: 100.000 Ft kár keletkezett.

M. Z. győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január elején Győrben egy telep parkolójában pár napig leállított céges kisbusz jobb első ajtajtát megfeszítette, azonban ezen a módon nem tudta kinyitni, majd a jobb első ablakát betörte és a  gépkocsiból a forgalmi engedélyt, nyakláncot, karkötőt és egy dossziéban az autó kézikönyvét tulajdonította el. A lopással kb.13.000 Ft, míg a rongálással kb. 100.000 Ft kár keletkezett.

T. K. 35 éves Sopron melletti településen lakó tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki január elején a délutáni órákban a családi ház előtti leparkolt személygépkocsija jobb oldali ajtóüvegét betörte és az anyósülésről eltulajdonította hátizsákját, benne pénztárcájával, mobiltelefonjával, fényképezőgép kiegészítőjével. A lopással kb.130.000 Ft, míg a rongálással kb. 35.000 Ft kár keletkezett.

A gépkocsifeltörések nagyon egyszerűen megelőzhetők. Ha nem hagyják nyitva leparkolt autójukat, már megtették az első lépést a biztonságuk érdekben. Azonban ez koránt sem elég! Soha ne hagyjanak látható helyen értéket, vagy értéket tartalmazónak tűnő tárgyat (iskolatáskát, vagy akár értéktelen tárgyakat tartalmazó nylon táskát SEM), illetve lehetőség szerint ne a parkolóhelyen tegyék el értékeiket a csomagtartóba, mert ezt akár kifigyelhetik. Óva intenék mindenkit attól, hogy a jobb első ülés alá tegye a táskáját, mert bármilyen ravasz trükknek is tűnhet, a bűnözők is ismerik, és könnyen észreveszik a kilógó táska sarkát. Ha már kézbe veszik azt a táskát, akkor vagy vigyék magukkal, vagy tegyék be a csomagtartóba!

Ha nem hagynak látható helyen semmit, NEM FOGJÁK FELTÖRNI a gépjárművüket! Ez vonatkozik a „csak 2 percre álltam meg” és a „csak befutottam szüleimhez beadni egy papírt” típusú parkolásokra is egyaránt.

3.

Az én házam! De az én váram is?!

A Kapuvári rendőrkapitányságon tett feljelentést E. Cs. 47 éves kapuvár környéki településen lakó ismeretlen tettes ellen, aki szilveszter délutánja és újév korai órája között – ameddig ők ismerőseiknél tartózkodtak - a családi házába teraszajtó befeszítés módszerével behatolt, ott kutatást végzett és eltulajdonított arany ékszereket és készpénzt. A lopási kár : kb.: 1.320.000 Ft, a rongálási kár később kerül megállapításra.

B. J. 27 éves soproni lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki január közepén kora délután lakásának csukott de kulccsal nem zárt bejárati ajtón bement és a szobában az ágyon található mobiltelefont eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 60.000 Ft.

R. T-né 47 éves Sopron környéki településen lakó feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén napközben - amíg ők dolgoztak - családi házuk hátsó terasz ajtajának  befeszítésével behatolt a házba, ott kutatást végzett és eltulajdonított készpénzt, ékszert és karórát,. A lopási kár kb.: 100.000 Ft, A rongálási kár: 50.000.-Ft.

A lakásuk, házuk bejárati ajtaját abban az esetben is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak. Így könnyedén megóvhatják magukat az alkalmi besurranó tolvajoktól!

A betörők elleni védelem alapvető feltétele a több biztonsági zár és riasztórendszer együttes használata. Ilyen esetben nyugodtabban távozhat otthonából, a betörők nem Önöket fogják meglátogatni. Természetesen egy éber szomszéd, vagy lépcsőházban lakó is sokat tehet a megelőzés érdekében, ahogyan azt az elmúlt hónapban bemutatott kapuvári példa is mutatja!

A zárak, riasztók esetében forduljanak szakemberhez, illetve figyeljenek egymásra, környezetükre! Tanácsoljuk még, hogy kössenek megfelelő biztosítást lakásukra, házukra.

4.

Pozitív példa!

A Győri Rendőrkapitányságon rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki január közepén az esti órákban Győrött V. T. 32 éves férfi tulajdonát képező szaküzlet ajtaján a zárszerkezetet eltörte, a zárat belökte, de oda a riasztó megszólalása miatt behatolni nem tudott, és távozott a helyszínről. Lopási kár nem keletkezett, a rongálással kb.: 10.000 Ft kárt okozott.

Aki előre gondolkodik, figyelmet és pénzt fordít értékei védelmére, azt tudja, hogy az ilyen befektetés bizony megtérül! A fenti sértett rongálási kára csekély ahhoz képest, amennyi értéket a betörő eltulajdoníthatott volna. Ráadásul megfelelő biztosítás esetén a rongálási kárt a biztosító meg is téríti.

5.

Az Internet, közösségi oldalak és jogsértések

K. Á. 24 éves győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki december közepén Facebook oldalán megváltoztatta a jelszavát és az oldalról eltávolított egy levelezést, amely hivatalos eljárásban jelentőséggel bír számára.

Cs. E. 26 éves győri hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. december közepe  és 2013. január közepe  között az Interneten egy játék oldalán a bankkártyája adatait megadta, így azon felületet használva folyamatosan pénzt vonnak le a számlájáról. A bűncselekménnyel okozott kár: 125.000 Ft.

F. I. 54 éves mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2013. januárjában 15 éves lányának a Facebook internetes oldalát feltörte, és ott megváltoztatta a profilképét. A feltett kép sértő a lány szempontjából, melyet időközben ismerősei egymásnak megosztottak.

A különféle Internetes oldalakhoz tartozó jelszavaikat kezeljék bizalmasan, ne osszák meg senkivel! Használják számítógépeiken a különféle védelmi programokat! Soha, semmilyen körülmények között ne adják meg másnak bankkártyájuk PIN kódját! Még partnerüknek sem, hiszen a szerelem elmúltával a másik fél vissza is élhet az ilyen jellegű adatokkal. Gondoljanak arra, hogy a közösségi oldalakon nemcsak a pozitív hírt, véleményt lehet gyorsan megosztani ismerőseinkkel. Visszaélés esetén – ahogy a fenti példa is mutatja – megállíthatatlanul elterjedhet egy kép, vélemény, megváltoztatott profil.

 

Fogadják meg tanácsainkat!

Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron