Félidő
Írta: Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere   
AddThis Social Bookmark Button

Amikor az ember terveket készít, meghatározza, hogy mik azok a célok, amelyeket szeretne megvalósítani. Különösen így van ez, ha egy település fejlesztését tűzi ki céljául. Két évvel ezelőtt, amikor megkezdtük a munkát több stratégiai célt is megfogalmaztunk. A ciklus felénél időszerű, hogy visszatekintsünk az elmúlt időszakra. Számot vessünk, és új feladatokat fogalmazzunk meg.

 

2010-ben tudtuk, nehéz időszak előtt állunk, hisz az ország nagyon nehéz anyagi helyzete magával hozta, hogy a kormány az élet jelentős területein szeretne olyan átalakításokat végezni, melyek a kistelepülések életét, önállóságát, anyagi lehetőségeit jelentősen befolyásolják. Egyértelmű volt számunkra, hogy nyitnunk kell a környező települések felé. Erős szövetségeket kell létrehoznunk, lehetőleg olyanokat, amelyek megerősítik Fertőszéplak pozícióit. Elébe menve a kormányzati szándéknak, 2011-ben létrehoztuk a Fertőszéplak –Sarród Körjegyzőséget, Fertőszéplak gesztorságával. Így mellettünk Sarród, Nyárliget és Fertőújlak alkot egy jegyzőséget. Így a korábbi évek hivatali költségvetését 8 millió forinttal tudtuk csökkenteni!


Megszerveztük az iskolabusz járatot Sarróddal közösen, melynek fenntartását támogatjuk. Így több sarródi, és nyárligeti tanulónk van. Idén a mi óvodánkhoz társult a sarródi óvoda is, így minden reményünk megvan ahhoz, hogy az ottani óvodások is a mi iskolánkba fognak járni. Óvodánk különösen jól felszerelt. Kiváló nevelőmunka folyik az intézményben. Az iskola tekintetében megvalósult a felső tagozat interaktív táblákkal való ellátása, így legkorszerűbb eszközök támogatásával folyhat az oktatás. Kicseréltük a tornaterem több mint 30 éves burkolatát. A legkorszerűbb sportpadló került felrakásra. Rendezvények esetén a padló takarószőnyeggel burkolható, így megmaradt a terem kettős funkciója.

Sok a bizonytalanság az iskola jövőjével kapcsolatban. Önkormányzatunk mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a 8 osztályos képzés megmaradhasson Fertőszéplakon.


Kiemelten fontos számunkra helyi fiatalok letelepedésének elősegítése. Átalakítottuk az új önkormányzati telkek eladásáról szóló rendeletünket, így fertőszéplaki fiatalok 1millió forint kedvezménnyel juthatnak összközműves építési telekhez. A Mátyás király utca szennyvízelvezetését megoldottuk. Mivel a korábbi csatornahálózat kapacitása nem bírta volna el az új házak rákötését, ezért a Soproni Vízmű megtagadta az építési engedélyekhez való hozzájárulást. Új, 2 km hosszú szennyvízhálózat került kiépítésre és megtörtént a korábbi években elkezdett, de be nem fejezett Mátyás király utcai szennyvízhálózat átadása is. Így minden akadály elhárult az ottani építkezések elől.


Ígéretet tettünk arra is, hogy támogatni fogjuk a sporttevékenységek bővítését. Korábban a Sportegyesület egyet jelentett a férfi futballal. Mára női futball, kerékpár, asztalitenisz, jóga, kosárlabda szakosztályunk is van. Legújabb szakosztályunk az íjászok, a kastély aljában alakítottak ki íjászpályát. Ezúton is várnak minden érdeklődőt! Sikeres sportnapot szerveztünk a Sportkör 20 éves fennállásnak megünneplésére. Reményeink szerint hagyományt teremtettünk, hisz az idén is volt Sportnap, ahol a reggeli kondicionáló torna után kerékpáros ügyességi versenyen, új ötletként „Dombfutáson” mérhették össze erejüket, ügyességüket a résztvevők. Kipróbálhatták a jógafoglalkozást és a lovaglást is. Visszatért az Észak-Dél Öregfiúk meccs hagyomány is.

Rendszeres a női és gyógytorna. Óvodás, iskolás és felnőtt karate foglalkozásokon is részt lehet venni.

Sikeres volt a kastély udvarán a futball EB kivetítése. Sokan összegyűltünk közös szurkolásra, beszélgetésre.


Fontos számunkra, hogy törődjünk Fertőszéplak lakóinak egészségével. A környéken egyedülálló módon, a veszélyeztetett korosztályba tartozó hölgyek számára ingyenes, időpontra történő beszállítással megszervezett, emlő-szűrővizsgálatot biztosítunk az Emlőszűrő Központtal együttműködve. A 14 éves lányok számára 50%-os támogatással biztosítjuk a méhnyakrák elleni védőoltást. Mivel a korábbi ügyeleti rendszert a környék háziorvosai nem tudták fenntartani, új ügyeleti rendszert sikerült kialakítanunk. Reményeink szerint, gyorsabban juthatnak segítséghez a rászorulók.


Kiemelten kezeljük a civil szervezetek támogatását. Személyesen is különösen hálás vagyok azoknak, akik részt vállalnak a falu életében, részt vesznek rendezvényeinken, munkájukkal segítik, színesebbé teszik a falu lakóinak életét. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy Fertőszéplak lakói úgy érezzék, hogy egy közösség tagjai. Ezért is állítjuk úgy össze a jelentősebb rendezvényeinket, hogy azokon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. Falunapjainkon a visszajelzések alapján nagyon sokan jól érezték magukat. Messzi településekről is sok vendéget vonzanak. A vendégművészeken kívül a helyi fellépők mellett népi és hagyományos játékok, főző- és Falu Legerősebb Embere verseny is színesíti a programot. Újdonság, hogy a Sportkör tagjai „Fertőszéplak májusfáját” állítottak. Továbbra is szeretnénk folytatni a közös karácsonyi ünnepség és a Szilveszteri tűzijáték hagyományát.


Sikeres az Adj egy napot Fertőszéplakért kezdeményezésünk! Amellett, hogy rendezett, átlátható lett a kastély környezete és belső része, az udvari díszkúttal és szabadtéri színpaddal is gazdagodtunk a társadalmi összefogásnak köszönhetően. Az igazi hozadéka a kezdeményezésnek, hogy együtt dolgozhatunk, beszélgethetünk, eszmét cserélhetünk a munka közben. Együtt dolgozhatunk közös értékeinkért.

Egyre népszerűbb a sokáig méltatlanul üldözött Tökfesztivál is. Örvendetes, hogy egyre több széplaki látogatja, magáénak érzi a rendezvényt!


Több pályázatunk is támogatásban részesült. Elkészült a sportöltöző tetejének megújítása, Folyamatban van az ifjúsági klub hőszigetelése és külső vakolása. Új információs és tájékoztató táblák kerülnek kihelyezésre és egészségügyi tanfolyam kerül megszervezésre a 8. osztályosok számára a jogosítvány megszerzésének elősegítése érdekében. Épített értékeink megóvására is sikerült pályázati forrásokat találnunk. Részben pályázati pénzből lett felújítva a temetői Szentháromság szobor és a Szent Szív kálvária. Itt is szeretném megköszönni az Egyházközség építő együttműködését. Amennyiben az időjárás engedi, a Nagy Lajos utcai Skanzen előtt, elnyert pályázati támogatásból elkezdődik egy sétány és kerékpáros pihenő kialakítása ivókúttal.  Előkészítés alatt van a temetői urnafal bővítését, a kultúrház vizesblokkjának felújítását, és egy szabvány méretű szilárdburkolatú kézilabda és kispályás futballpálya megvalósítását és a művelődési ház felújítását célzó pályázatunk előkészítése. Hamarosan beadásra kerül a közintézményeink napenergiás energiaforrással való ellátásának pályázata is.


Számos beruházást hajtottunk végre. Ezek közül a jelentősebbek:

Új járdaburkolattal láttuk el a Szent Imre és a Rákóczi utcát.

A Soproni utca végén forgalomlassító útburkolati jelek felfestésével és sebességmérő jelzőtábla segítségével növeltük a közlekedésbiztonságot. Egyúttal megújítottuk a kerékpáros út piktogramjait és az iskolaelőtti útfestéseket.

Új 2 kilométeres szennyvízhálózatot építettünk ki a Kút fej lakóövezet és a fő szennyvízátemelő közt, így elhárult az akadály a lakópark beépíthetősége elől.

Megoldottuk az Arany János utca új szakaszának vízelvezetését és a lakókkal közösen szélfogó fasort telepítettünk.

Civil összefogás és önkormányzati támogatás keretében civil termet hoztunk létre a kastélyban. Kulturált murvázott parkolót alakítottunk ki a kastély udvarán.

Felújítottuk az iskola keleti homlokzatát.

Felújítottuk a Művelődési ház bejáratát és előterét. Új sportpadlóval és rendezvényszőnyeggel láttuk el a tornatermet. Kicseréltük a Művelődési ház lépcsőkorlátját.

Országosan is egyedülálló kivilágított Látkép Galériát hoztunk létre a Ferenczi Művésztábor alkotásaiból. A Galéria előtt kicseréltük a járdát díszburkolatra.

Új urnafalat építettünk és bővítettük a temető kerítését.

Szilárd burkolattal láttuk el a sportpályára vezető utat. Részlegesen felújításra került a Csordahajtó út, a Kossuth Lajos utca csapadékvíz elvezetését is elősegítettük vízelvezető rácsok beépítésével. Megoldottuk a csapadékvíz elvezetését a Petőfi utca elején és a benzinkút bejáratánál.

Elkészült a Sportöltöző tetőszerkezetének felújítása és folyamatban van az Ifjúsági Klub felújítása szintén pályázati forrásból.

Felújításra kerültek a templom előtti szobrok és a templom utcafronti homlokzata. A templom ligetében új asztalok és padok kerültek kihelyezésre. Megkezdődött a templomtér rekonstrukciója.

Részben pályázati forrásból restauráltattuk a Szent Szív Kálváriát.

Új buszmegállót építettük a Nagy Lajos utcában.

Díszburkolatú parkolót és járdát építettünk a dombtető és a bolt közti szakaszon. Hamarosan régi vágyunk fog megvalósulni, hisz gyalogátkelőhely fog létesülni a dombtetőn!

Parkosításokkal, otthonosabbá, szebbé tettük a faluközpontot.

Létrehoztuk és rendszeresen újítjuk Fertőszéplak honlapját és létrehoztuk falunk újságját, a Domb-ot.

 

Tisztelt Falumbéliek!

Képviselőtestületünk hitvallása, hogy Fertőszéplak vagyona a fertőszéplaki emberek közös tulajdona. Felelősen és takarékosan gazdálkodunk. Különösen indokolttá teszi a takarékos gazdálkodást, hogy bevételeink csökkennek. Pályázataink előfinanszírozását szeretnénk önerőből megoldani. Ennek ellenére szeretnénk azokat a szociális intézkedéseket megtartani, amit korábban megszoktak. Kérem, a jövőben is keressenek meg ötleteikkel, javaslataikkal, hisz mi sem láthatunk meg mindent. A mi feladatunk az, hogy a fertőszéplaki embereknek otthonos és szép környezetet biztosítsunk, erőnkhöz képest támogassuk intézményeinket és Fertőszéplakot a régió méltó helyére helyezhessük. Ehhez kérem az Önök segítségét is!

Köszönöm a képviselőtestület tagjainak a munkájukat, ötleteiket, javaslataikat, ami segít abban, hogy legtöbbet tudjunk kihozni a rendelkezésre álló javakból.

A központi költségvetés még ugyan nem került elfogadásra, de az előterjesztések szerint jelentősen át fog alakulni az önkormányzatok állami finanszírozása. Összességében jelentős elvonásokkal számolhatunk. Ez ki fog hatni a jövőbeni terveinkre is. Ezért a következő beruházásainkat, az eddigiekhez hasonlóan, különösen megfontoltan és költséghatékonyan fogjuk megvalósítani. Nehéz időszak előtt állunk, de hiszem, hogy sikeresen fogjuk kezelni az előttünk álló kihívásokat!

Köszönöm, Önöknek, hogy megtiszteltek bennünket bizalmukkal! Számítok segítő együttműködésükre!

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron