Iskolai megemlékezés a magyar kultúra napján
Írta: Ihászné Lajber Rita tanárnő   
AddThis Social Bookmark Button

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Iskolánkban hétfő reggel emlékeztünk meg e jeles napról, ahol a 8. osztályosok felidézték a Himnusz keletkezését, megzenésítésének körülményeit, hányattatását, s valamint azt az egyedülálló dolgot, hogy bár 1989-ig alkotmány nem rögzítette létjogosultságát, a világon egyedüliként a magyar nép tette nemzeti himnusszá, énekelte ünnepnapjain. Ezután a tanulók tolmácsolásában meghallgattuk Kölcsey Ferenc 19 nyelvre lefordított művét.
A megemlékezés második részében azok a tanulók részesültek dicséretben, akik a félév során a legtöbb szépirodalmi könyvet olvasták el. A könyvek a kultúra hordozói, általuk növekszik szókincsünk, fejlődik gondolatvilágunk és képzelőerőnk, megismerjük magyar nyelvünk szépségét. Örömünkre szolgált, hogy milyen sok gyerek számára fontos az olvasás, mint a szabadidő eltöltésének is egy hasznos és értékes módja. Az egyes osztályokból a legtöbb könyvet olvasó tanulók jutalomban részesültek, így Ihász Melinda az 5. , Grubits Kinga a 6., Sövegjártó Boglárka a 7., és Ősze Vanda a 8. osztályból. Az abszolút győztes Grubits Kinga lett, aki 27 könyvet olvasott el az elmúlt hónapokban. Gratulálunk nekik és társaiknak is, akik akár csak egy könyv elolvasásával is hozzájárultak ahhoz, hogy megőrizzük nyelvünket, kultúránkat.

Az ünnepségen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron