Jubileumi Világörökség nap a Fertő-parton
Írta: Ihászné Lajber Rita   
AddThis Social Bookmark Button



Május 21-én, szombaton immár 5. alkalommal vett részt iskolánk minden tanulója a Világörökségi napon, ahol több helyszínen, színes és érdekes programokkal vártak minket, hiszen 10 éve vált a Fertő-táj a világörökség részévé.

Voltak, akik gyalogosan vagy busszal, mások kerékpárral indultak, hogy felfedezzék ennek a régiónak az értékeit, szépségeit, különlegességeit. A megnyitó a fertőhomoki tájházban volt, ahova elég sokan ellátogattak, megszemlélve a paraszti kultúra emlékeit. A legkisebbek Fertőszéplak nevezetességeit tekintették meg, a legfontosabb műemlékeket és szobrokat.

Nagy élmény volt kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt a hegykői Füzes-tavon csónakázni, mellette íjászkodni. A fertőszéplaki falumúzeumban az egykori kézzel mosás fortélyait sajátíthatták el a lányok és fiúk egyaránt, értékelve ez alapján nagyszüleink munkáját, és áldva az automata mosógépet. A Muzsikaházban Haydn munkásságának állomásairól olvashattunk, valamint Fertőd zenei életéről. Igazi csemegének ígérkezett a Sírdomb meglátogatása, ahol a jelenlegi Esterházy Antal herceg édesanyja és nagyszülei nyugszanak, köztük Cziráky Margit, az utolsó hercegné, akinek a mai kastély és angol parkjának felújítását köszönhetjük. Arisztokrata létére ő mindig segített a cselédeknek, a falubelieknek, kórházat alapított, s ők hálából emelték számára (végső akaratának megfelelően) ezt a sírdombot.

Természetesen idén sem maradhatott ki az Esterházy-kastély megtekintése, amelynek díszudvara elkészült, jelenleg belső restaurálási munkák folynak, amely érdekessebbé tette a látogatást.

A délután folyamán többen egyéb helyszínekre is ellátogattak, így lovagoltak a Széplaki Lovasudvarban, Sarród népi értékeit nézték meg, Nagycenken vettek részt programokon, vagy Hidegség Árpád kori templomába kukkantottak be.

A záró rendezvényre nagyon sokan kilátogattak, ahol a kulturális program után sorsoláson vehettek részt a jelenlévők, szép nyereményekkel és gazdag élményekkel zárva ezt a napot.


Képek az eseményről. 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron