A falukép átalakításának terveiről
Írta: Kóbor Attila polgármester   
AddThis Social Bookmark Button


Lassan tavaszodik és elkezdődnek azok a munkák, amelyek előkészítése már a végső szakaszba jutott.

Korábbi beszámolóinkban említettük, hogy szeretnénk az értékmegőrzés mellett a faluképen is átalakító fejlesztéseket megvalósítani.

Ezen fejlesztés terveiről tartottunk megbeszélést január 28.-án a Művelődési Házban.

A falukép átalakítás terveiről a felméréssel és tervezéssel megbízott csoport vezetője, Dr. Puskás Lajos, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára tartott nagyon részletes és látványos előadást.

Három célterület kiemelt fejlesztését tűztük ki célul.

 

A műemlék házakkal szembeni területen szeretnénk az árkok lefedése mellett, egy parkosított gépkocsi és autóbusz parkolót kialakítani. Gondoltunk arra is, hogy a távolabbi jövőben, talán sor kerülhet – az ausztriai településekhez hasonlóan- a villanyvezetékek föld alá tételére, ezért közművek befogadására alkalmas csővezetéket is el fogunk helyezni, így megakadályozhatjuk a későbbi felbontási munkákat.

A műemlékházakkal szemben, gyalogjárdát fogunk kialakítani, kerékpáros pihenővel és díszes ivókúttal.

 

A hely szelleméhez méltó állapotba szeretnénk tenni a Templomdombot. A domb körül gyalogösvényt fogunk kialakítani, amelyen akár babakocsival is kényelmesen lehet majd közlekedni. Megújítjuk a növényállományt is. Terv szerint kerékpáros pihenő is kialakításra kerül.

Természetesen a dombtól elválaszthatatlan a téli szánkózás öröme. A terv elkészítésénél figyelembe vettük, hogy ez az igény ne sérüljön.

 

A terv szerint egy olyan útvonalat alakítanánk ki a faluban, amely végigvezeti a látogatókat Fertőszéplak nevezetességein. Emellett számunkra is otthonos és kellemes környezetet teremt. Így a bolt és a központi útkereszteződés környékének rendbetétele is a terv része.

 

Külön öröm volt számomra, hogy számos olyan kérdés is felmerült, ami nem kapcsolódott szorosan az átalakítási tervhez, de hasznos volt megemlíteni.

Idei évben a Rákóczi utca járdafelújítása fog megtörténni. A továbbiakban minden évben folyamatos lesz a járdák felújítása.

Egyre nagyobb probléma a templom előtti burkolat elhasználódása. Tóth Miklós atyával közösen keressük a lehetőséget a templom külső tatarozásának finanszírozására. Reményeink szerint a templomtér újraburkolása a templom felújításával egy időben fog megtörténni.

Én hiszek abban, hogy nem minden esetben kell hatósági eszközökkel érvényt szerezni a társadalmi együttélés olyan szabályainak, amelyek természetesek ugyan, de nem odafigyelés miatt be nem tartásukkal sok bosszúságot szerzünk egymásnak.

Kérem, mindenki figyeljen arra, hogy a járdák mellé ültetett fákat rendszeresen nyírja, mert azok akadályozzák, sok esetben balesetveszélyessé teszik a közlekedést.

A kutyatartók ügyeljenek arra, hogy a sétáltatás közben távolítsák el a kutyapiszkot.

Kérem, jelezzék a környezetükben található úthibákat, hisz azok javítása egyszerűbb és olcsóbb, ha időben megkezdjük a javítást.

 

A későbbiekben 2-3 hónapos időközönként szeretnénk falugyűlést tartani melyre kérem, hozzák el ötleteiket javaslataikat.

A köztes időszakban pedig kérem, bátran keressenek engem vagy képviselőtársaimat!



A képre kattintva megtekinthetők a fórumon készült további feltételek.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron