Digitális témahét 2022
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

A Digitális Témahét fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. A XXI. század kihívásainak megfelelő kompetenciákat csak úgy tudjuk átadni tanulóinknak, ha  a digitális kompetencia fejlesztését kiemelten fontos területként kezeljük. Fontos, hogy diákjaink ne csak passzívan, hanem aktívan tudják használni a digitális eszközöket.

Alsó tagozatban, főként 3-4. osztályban, a digitális oktatás óta a gyerekek hatványozottabban igénylik, hogy a tanórák többségén megjelenjenek a digitális eszközök is a tananyag elsajátításában és begyakorlásában. A 3. osztály magyar órán a Füstifecske és a Fecskemadár c. ismeretközlő és elbeszélő olvasmányokon keresztül digitális feladatmegoldással sajátította el a madarak tulajdonságait, ismerkedhettek a fecskék vonulási útvonalaival a Google Maps felület megismerésével és használatával. Ismeretterjesztő kisfilmet is néztek a fecskék fészekrakásáról. Matematika órán írásbeli szorzás gyakorlását interaktív kalóztérképen végeztek el és elfoglalták a koponya szigetet. A gyerekek nagyon lelkesen végezték a kincskeresős feladatsort és nagyon motiváltak voltak mindvégig.

A negyedik osztályban az interaktív tábla használata a gyerekek számára már nem kihívás, de kétségtelenül motiváló. A tanórák többségén különböző médiafelületekkel ismerkedtek a héten, s pénteken a héten tanultakat kamatoztathatták: tabletek segítségével vettek részt a tanórákon. Gépelhettek, kulcsszavakra kerestek, hírkereső versenyt rendeztek, térképen tájékozódtak különböző applikációk segítségével és a tananyag feldolgozását segítő feladatokat is e felületeken oldották meg. Több alkalommal kutattak nagy lelkesedéssel otthon is a világhálón, például Fekete István vagy Szentgyörgyi Albert után, szorgalmi feladat megoldásaképpen.

A digitális témahét keretén belül kiemelt figyelmet kapott a felsős  tanulók digitális kompetenciájának a fejlesztése is. A tanulók nagy örömére nemcsak tanórákon, de a szünetekben bőven kaptak digitális feladatokat. Három napon keresztül a diákok több érdekes témakört érintve QR kódokat olvastak le telefonok, tabletek segítségével. A válaszaikat a 8. osztályból kijelölt tanulók gyűjtötték be és EXCEL táblázatkezelő program segítségével Bozsvári Bendegúz (8. osztály) koordinálása alatt értékelték ki azokat. A felső tagozatos diákok közül 40 tanuló aktívan részt vett a játékban.

A leggyorsabb QR-kód olvasó: Hámori Dorka 5.o.

A leggyorsabb QR-kód kereső: Pintér Ramóna 5. o. lett a zsűri megítélése szerint. Ők a Crazy-garage élő logikai kalandjátékba nyertek egy két fős belépőt!

A legtöbb helyes megfejtést adók közül:

A verseny 1. helyezettje: Németh Amira (8. osztály)

A verseny 2. helyezettje: Horváth Zétény (7. osztály)

A verseny 3. helyezettje: Zsadony Zsombor (6. osztály)

Az ő díjuk egy kupon: az általuk választott tantágyból 1 db ötös érdemjegy beváltása.

A legaktívabb QR-kód kereső osztály a 7. osztály lett, az ő díjukat a Kisfaludi Állatkert ajánlotta fel: a teljes osztály és osztályfőnökük számára belépőt az állatkertbe.

A leglelkesebb osztály pedig az 5. osztály lett. A résztvevő tanulók 1 db ötöst kapnak informatika tantárgyból.

Német nyelvórák keretében az 5. osztályosok interaktív játékokkal fejlesztették szókincsüket, a 6. és 7. osztályosok Learningapps feladatokkal gyakorolták az adott leckéjük új nyelvtan anyagát és szókincsét. A 8. osztályosok az új kompetencia felmérés online példafeladataival ismerkedtek a tehetségkapu oldalán. Felsős diákjaink irodalom, nyelvtan és történelem órákon is olyan feladatokat kaptak, amelyek megoldásához okostelefonjaikat használhatták. Kellett kutatniuk információk után, novellát elemeztek, írtak digitálisan dolgozatot is. A gyerekek nagyon élvezték az IKT eszközök használatát.

A héten szerzett élmények és eredmények ösztönzik a gyerekeket, s biztosan elősegíti digitális kompetenciájuk formálását, fejlesztését, gazdagítását is.

A digitális témahéten készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron