Pályaorientációs nap a felső tagozaton
Írta: Árvai Emőke felsős munkaközösség-vezető   
AddThis Social Bookmark Button

Felső tagozatos diákjaink gazdag programban vehettek részt pályaorientációs napunkon.

 

Az 5. osztályban először a pályaorientáció jelentőségéről beszélgettünk, majd párokban minél több szakmát kellett a tanulóknak összegyűjteni. A táblára felírva közösen összegyűjtöttük, hogy melyik szakmákhoz szükséges felsőfokú végzettség, majd több szakma bemutató filmjét is megtekintettük. A második órában két kérdőívet töltöttek ki a tanulók: az egyikben az érdeklődési területükhöz megfelelő kérdések szerepeltek, a másikban a legerősebb képességeikre, készségeikre kaptak választ. Ezt követően pályaválasztó videót tekintettünk meg, majd közösen átbeszéltük a hallottakat. A harmadik órában kis csapatokban, interaktív feladatokat oldottak meg a gyerekek. A foglalkozásokhoz kapcsolódóan egy keresztrejtvényt, valamint másik két találós feladatot kellett csapatban megoldaniuk. A negyedik órában közösen kvízjátékot játszottunk az előző órákon elhangzottak felhasználásával, majd az „Amerikából jöttem” játék keretén belül érdekes foglalkozásokat mutogattak el egymásnak a tanulók.

A 6. osztályban az iskolában maradt öt 7. osztályossal kiegészülve először egy 2 órás foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, melynek a tanulás tanítása volt a témája. A foglalkozást Győri Edit tanárnő tartotta a gyerekeknek. Az első órában a tanulók megismerkedtek az emberi agy működésével, és a memória különböző területeivel. Ezután összegyűjtöttük a különböző tanulási típusokat és próbára tehették a gyerekek a memóriájukat is. A második órában az előadó egy módszert tanított a gyerekeknek az idegennyelvi szavak megtanulására, amit ki is próbáltak. Az előadás után filmet néztek a pályaválasztás fontos szempontjairól az interaktív táblán, majd ezt meg is beszéltük együtt a gyerekekkel. Az utolsó órában önismereti tesztet töltöttek ki, ami utat mutatott nekik az erősségeik terén. Végül játékkal zártuk a foglalkozást, szakma quiz, keresztrejtvény és activity játékban ismerkedtünk az alapvető szakmákkal.

A 7. osztályosok közül 8 diák az Alpokalja-Fertőtáj projekt keretében Kópházán vett részt egy témanapon. Másfél órás robotika foglalkozás során ismerkedtek meg a programozás és a robotok mechanizmusának alapjaival. Ez rendkívül tetszett a gyerekeknek, néhányan közülük már elég jártasak a témában, így ők nagyon otthonosan mozogtak ezen a területen. Ezután egy 45 perces múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, ahol megismerkedtek a gradistyei horvát kultúrával, majd egy 45 perces táncórán tanultak meg négy horvát néptáncot.

A 8. osztályos tanulók a „Szakmák délelőttje” című programon vettek részt pályaorientációs napon. A gyerekeket külön busz szállította Sopronba. Ott meglátogatták a Handler Nándor Technikumot, ahol egy kiállítást is megtekintettek az ott tanulók munkáiból. A Vasvillában és az SVK-ban kipróbálhattak sok szakmához kapcsolódó feladatot és beszélhettek ott tanuló diákokkal. A Fáy András Közgazdasági Technikumban pedig egy német foglalkozáson vehettek részt. Sok tapasztalattal gazdagodva tértek haza, ami bizonyára segíti pályaválasztásukat.

A pályaorientációs napon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron