Fenntarthatósági témahét, Happy-hét, Víz világnapja iskolánkban
Írta: Rozsits-Princzes Anita felsős munkaközösség-vezető   
AddThis Social Bookmark Button

A fenntarthatósági témahéten március 18-22-ig változatos témákat kínáltunk fel tanulóinknak az egyes tanórákon. Első osztályban a „Globális célok” témához kapcsolódóan játékok tanulása mellett érzékszervi vizsgálatokat végeztek, majd beszélgettek az egészséges vízfogyasztásról, a víztakarékosságról, Földünk vízkészletéről, a vízszennyezés káros következményeiről.

Környezetismeret órán a „Sándor, József, Benedek” napjához fűződő népi megfigyelésekről beszélgettek, dalt tanultak és a víz természetbeni megjelenési formáival kapcsolatosan találós kérdéseket oldottak meg. Nagyon ötletes rajzok is készültek a „Víz nélkül nincs élet!” című rajzpályázatra. Életvitel és gyakorlat órán az elsősök halat hajtogattak, majd tengert jelképező kartonlapra ragasztották, a másodikosok mozaikot, tengeri állatokról és növényekről színes rajzot készítettek.  A második osztályosok olvastak a költöző madarak életéről, a víz felhasználásáról mindennapi életünkben, és arról, hogyan tudunk takarékoskodni a vízzel. A harmadik osztályosok a tudatos vásárlás témáját járták körül, jó tanácsokat fogalmaztak meg, s ezt egy plakáton ábrázolták. Környezetismeret órán a vízpart élővilágát tanulmányozták, megnézték a halak testfelépítését.  Olvasás órán a Kék bolygó című olvasmánnyal kapcsolatban dolgozták fel a témát. Az iskola környéki szemétszedéssel is hozzájárultak a témahét figyelemfelhívó szerepéhez. A negyedik osztályosok két olvasmányon keresztül a fák titokzatos világával ismerkedtek, évgyűrűket néztek meg, a fák korát határozva meg. Megismerkedtek a fatestvér kifejezés jelentésével. Ezután interaktív táblán zenét hallgattak a fák hangjáról, és kisfilmet néztek meg a nagyatádi öreg hársfáról. Virágos tavaszi fát színeztek miközben a fák életéről hallgattak történetet. Az iskola udvarán közösen megöleltek egy nyírfát. A HAPPY-héthez kapcsolódóan minden alsós tanuló egész héten vizet ivott. A víz világnapján plakátot készítettünk a magas vízpazarlásról, és felhívtuk a gyerekek figyelmét ivóvízkészletünk fontosságára, az édesvízkészlet védelmére. Az első osztályosok meghallgatták a Mese a vízcseppről, aki önmagát kereste című történetet, amelyhez meseillusztrációt is készítettek. A második osztályosok a vizek élővilágáról készítettek színes rajzokat. A harmadik osztályosok plakátot készítettek a víz körforgásáról, a negyedik osztályosok pedig a magas vízpazarlásról és az édesvízkészlet védelméről.

A felső tagozatban szinte minden tanórán foglalkoztak a fenntarthatóság témakörével. Matematikai számításokat végeztek a vízfogyasztásról, kutatták a vitaminok tulajdonságait, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait, beszéltek a tudatos táplálkozásról, a hulladékok szelektív gyűjtésének fontosságáról, a fenntartható közlekedésről, a vizek védelméről, a vízfogyasztás korlátozásáról, vízzel kapcsolatos közmondásokat magyaráztak meg, stb. Sok érdekességet tanulhattak meg a témahét keretein belül. Az ötödik és hatodik osztályosok szemétszedéssel, gereblyézéssel szebbé tették iskolánk udvarát. A Happy-héthez kapcsolódóan figyeltünk arra, hogy felsős tanulóink is lehetőség szerint csak vizet fogyasztjanak az iskolába. A víz világnapja alkalmából két témában plakátokat készítettek felsős tanulóink: az egyik a tudatos vízfogyasztásra hívja fel a figyelmet, a másik a vízivás fontosságára. A plakátok iskolánk aulájában megtekinthetők.

E sokszínű tevékenységformákkal, változatos programokkal hozzá járulunk tanulóink környezettudatos neveléséhez és egészséges életmódjuk kialakításához, fejlesztéséhez.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron