Zene világnapja 2017
Írta: Csetkovics Gabriella tanító   
AddThis Social Bookmark Button

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik”- vallja Kodály Zoltán.

- Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Ezért is van az, hogy „a dal korlátlan hatalmat ad annak, aki ért hozzá”.

- A zene egy belső hang, a komponista verse. Aki hallgatja, két dolgot tehet: vagy elfogadja és megérti, mert megérinti a hangulata, vagy immunis lesz rá és elmegy mellette. Zenét belső ösztönzésre hallgatunk. Valójában a zenének nincs szüksége világnapra, hogy velünk legyen. Önmagában egy csoda: véges számú hang végtelen számú dallammá, hangulattá alakul át benne. A fülünkbe duruzsol utcán, biciklizés vagy munka közben, amikor szomorúak vagy boldogok vagyunk, amikor szépet vagy elrettentőt érzékelünk…

- A legmegbízhatóbb társunk: félelmek nélkül elmerülhetünk benne anélkül, hogy csalódást okozna. Megtaláljuk benne kimondhatatlan gondolatainkat, önmagunkat és tisztába teszi lelkünket…

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta éltre a Zenei Világnapot, amelyet idén 42. alkalommal ünnepelhetünk.

Iskolánk aulájában mi is közösen megemlékeztünk e jeles napról. Harmadik osztályos tanulóink zeneszerzők gondolatait osztották meg velünk zenei élményeikről, zenei hitvallásukról.

Ünnepi műsorunk üzenete:

„A Zene világnapján, akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az Isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikának tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal. Gondoljunk rájuk szeretettel, mert segítenek minket, célt adnak, rendre és türelemre tanítanak. Megteremtik bennünk – ha hagyjuk – a Kodály megálmodta „nagy Harmóniát”, amikor majd igazán azt mondhatjuk: Örvendjen az egész világ!”

Rövid műsorunk zárásaként Valahol Európában: „A zene az kell” című dalt hallgattuk meg Fejes Panka 5. osztályos tanulónk előadásában. Ezen a napon  óraközi szünetekben az udvaron és a kora délutáni órákban aulánkban zeneszó mellett töltöttük együtt ezt a szép októberi napot.

 

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik”- vallja Kodály Zoltán.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron