Világörökség Nap a Fertő-táj hangjaival
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

2017. május 20-án, szombaton iskolánk tanulói és pedagógusai részt vettek a tíz világörökségi település által kínált érdekes programokon. Minden osztályfőnök diákjaival, kísérő pedagógussal gyalogosan, vagy kerékpárral kereste fel az egyes helyszíneket, ahol interaktív módon találkozhattak az adott településre jellemző zenei eszközökkel, megismerhették az adott településre jellemző zenei kultúrát és a zenei hagyományokat.

 

Fertőhomokra látogató diákjaink a horvát népzenével találkoztak. A helyi Kajkavci tamburazenekar tagjai bemutatták hangszereiket, melynek kipróbálására is lehetőség nyílt. A tájház színpadán pedig az egymást követő fellépők műsorát tekinthették meg. A Békakonty tanösvényen különböző madárhangokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Hegykőn az Úsztató-tavat keresték fel, ahol citera, köcsögduda, kolomp és csengőhangok kíséretében gyönyörködhettek a természetben. Völgyi János bemutatta az aratáshoz használt kasza és a földműveléshez használt kapa élesítését is. Közös dalolás után a résztvevők a következő helyszínt keresték fel. Fertőszéplakon a Fertő tó környékét is behálózó vasút hangjelző eszközeinek bemutatására és megszólaltatására került sor.  Eredeti kürt, síp és haranghangok szólaltak meg, amelyek korábban a közlekedő ember figyelmét hívták fel a közeledő vasparipára. Sarródon a lovardába látogattak el tanulóink, ahol a lovassporttal ismerkedhettek. A Tájházban népi karaoke várta őket. Nagy élmény volt diákjaink számára, hogy Török Béla vezetésével a tájra jellemző kereplőt is készíthettek. A Világörökség Napon tanulóink ellátogattak Fertődre is, ahol az Esterházy-kastélyt tekintették meg.

A világörökségi programok nemcsak élményekkel gazdagítottak bennünket. Megismerhettük szűkebb környezetünk zenei hagyományait, emlékeit, szokásait, értékeit is. Köszönjük a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület szervező munkáját. Köszönjük a lehetőséget, hogy részünk lehetett e színes programban.

A rendezvényen készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Facebook

Programnaptár 2019

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron