Detti tanító néni nyugdíjba vonult
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

Szeptember utolsó napján köszöntöttük intézményünk dolgozóját Módos Jánosné, Detti tanító nénit, aki iskolánkban töltött negyvenévi oktató-nevelő munka után megérdemelt nyugdíjas éveit tölti.

A hétvégi összejövetelen jelen voltak intézményünk jelenlegi alkalmazottai, községünk polgármestere, valamint a Szülői Szervezet és a Diákönkormányzat vezetői is.

 

Némethné Csetkovics Gabriella tanító gitáros előadása után kollégáim nevében búcsúztam az ünnepelttől. Megköszöntem az intézményünkben töltött négy évtizedes oktató-nevelő munkáját. Detti tanító néni személyében olyan pedagógust ismerhettünk meg a hosszú évek során, aki megtiszteltetésnek és nem napi nyűgnek élte meg a gyermeknevelést.

„Nagyon jól tudtad, érezted, hogy a hivatás - amit választottál - nagy felelősséggel jár, de ugyanilyen sok szépséget is rejt magában. A hosszú évek során csak rád kellett néznünk, ahogy lehajoltál a gyerekekhez: törődés volt minden mozdulatod, okító volt minden szavad. Lelked mélyéből, egész lényeddel a rád bízott gyermekek jövőjét tartottad szem előtt. Gyakran emlegetünk mindennapjainkban, mert irigyeljük a mindenki által elfogadott és megbecsült pedagógiai szigorodat, optimista humorodat, precizitásodat. Irigyelünk azért, mert alig van ház a faluban, akinek valamely családtagját ne tanítottad volna. A négy évtized alatt több generációt neveltél. Több száz gyermeket, ma már felnőttet tanítottál meg írni, olvasni, számolni. Első és egyben utolsó munkahelyed is volt a fertőszéplaki iskola. Osztály és napközis tanítóként, munkaközösség vezetőként és igazgatóként is elláttad oktató-nevelő munkádat intézményünkben.

Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben - kötelességen belül, vagy azon felül is talán -, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be. Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való. A te feladatod a tanítás volt! Türelemmel, sokszor öniróniával fűszerezve mondandódat, méltatlankodtál, hogy megváltozott a világ! Megváltozott vele együtt a gyermek is, akinek gondolkodását, a tanuláshoz, az élethez való viszonyát mi, öregebbek, már nehezen tudtuk tolerálni. De te tetted a dolgodat, vetetted a magot, reménykedve, talán kikel, ha későn is, de megfogan! Végigfutottad ezt a pályát, végigjártad annak minden útvesztőjét, megízlelted minden édességét és keserűségét. Elgondolkodtál-e azon, hány füzetet javítottál ki negyven éven át? Hány tantestületi értekezleten vettél részt? Hány letörölt könnyet, hány mosolygó, örömteli gyermekarcot jegyez a negyven év statisztikája? Bizony nagy számok! Negyven évnyitó, negyven évzáró, negyven ballagás! Kb. 7400 tanítási nap, kb. 37 000 tanítási óra.

Köszönjük azt, hogy nemcsak a gyerekeket, hanem minket is, kollégáidat, tanítottál, neveltél annyi éven át. Sokat segítettél megfontolt tanácsaiddal, óriási pedagógusi tapasztalatoddal. Hiányzik a tanáriból az örökké rendezett asztalod, a sok-sok dekoráció, amellyel otthonosabbá, szebbé tettük környezetünket. Köszönjük, hogy számos megyei matematika versenyre készítetted fel tanulóinkat, előkelő helyet szerezve öregbítetted iskolánk hírnevét. Köszönjük az itt élő, a településünkre visszatérő felnőtteket, akik tanítványaid voltak egykoron. Legfőképpen azt köszönjük, hogy iskolánk történetében követendő értéket alkottál pedagógiai munkásságod során. Hiányzol nekünk, és reméljük, hogy egy kicsit mi is hiányzunk majd neked is.”- hangzott el a búcsúzás alkalmával.

 

A Diákönkormányzat nevében saját verssel köszöntötte Detti nénit volt tanítványa, Simon Nikolett . A Szülői Szervezet vezetői virággal búcsúztak az ünnepelttől. Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere elismerő szavakkal méltatta Detti tanító néni pedagógusi munkáját, továbbá az önkormányzati képviselői évek alatt nyújtott tevékenységét.  Detti tanító néni meghatódottan, könnytelt szemekkel vette át tőlünk a búcsúzóul kapott kedves ajándékokat.

Kívánunk szeretett kollégánknak nagyon boldog, nyugodt, jó egészségben eltöltött, hosszú nyugdíjas éveket!

A nyugdíjabúcsúztatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron