A Vasfüggyöny-kerékpárút magyar-osztrák szakaszát augusztus 19-én nyitják meg
AddThis Social Bookmark Button

Az EuroVelo 13 Vasfüggöny-kerékpárút osztrák-magyar határmenti szakaszát augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik 25. évfordulóján, az állami ünnepségsorozat keretei között nyitják meg” - jelentette be Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke.

Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. „Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az Eurovelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. A nyomvonal az Északi-tengertől egészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található - zömében jó környezeti állapotban lévő - periferiális területeket. A nyomvonalnak része az Ausztria és Magyarország közötti határ is, amely már most is jól kerékpározható útvonalon vezet. A Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint az Európai Unió SEE-programja „Iron Curtain Trail”-projektjének partnere megállapodott a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, hogy a frissen felújított Fertő-tó körüli kerékpárútra kihelyezik az Eurovelo-útvonalat jelző táblákat, így már hazánkban is megjelentek az első EV13-táblák.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a tavasz során a magyar-osztrák határszakasz fennmaradó magyar oldali szakaszai is kitáblázásra kerülnek, így - mivel az osztrák oldalon az ICT-projekt keretei között megvalósul a táblázás - a több mint 10.000 kilométeres útvonal ezen szakasza átadásra kerülhet. Erre nagyszerű alkalmat nyújt a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára szervezett állami ünnepségsorozat, melynek részeként magyar, osztrák és szlovák vendégek, valamint az Európai Kerékpáros Szövetség képviselője nyitják majd meg hivatalosan az útvonalat.

A megnyitót egy kétnapos kerékpártúra követi, melyen a résztvevők Szentgotthárdig végigtekernek a frissen átadott útvonalon - Szentgotthárdon pedig augusztus 20-22-ig az I. EuroVelo-fesztivál során egy-egy napos biciklitúrák, valamint kulturális programok várják majd az érdeklődőket.

Az események a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a GYSEV és az Európai Unió SEE programjának támogatásával valósulnak meg.

További információ az útvonalról és a túráról: EuroVelo13 kerékpártúra és fesztivál | KMSZ
A regisztrációs űrlap elérhető ide kattintva.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Önkormányzati választás 2019

Facebook

Programnaptár 2019

Domb újság

.


Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév: wifi
Jelszó: free

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron